Στις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/1) ο Θάνος Πλεύρης.

Αφού ξεκαθάρισε ότι «στα ελληνικά νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις» στη συνέχεια εξήγησε ότι ελλείψεις υπάρχουν σε συγκεκριμένα σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες καθώς έχει δικές της φαρμακαποθήκες που παράγουν σκευάσματα από γενόσημα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον ίδιο το απόγευμα της Τετάρτης για το θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι γιατροί πλέον εκτός από το επώνυμα σκευάσματα, θα συνταγογραφούν παράλληλα και αντικατάστατά τους για να γνωρίζουν οι γονείς ότι υπάρχει και άλλη λύση εκτός από το μπραντ σκεύασμα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μπραντ σκευάσματα και σε λίγα παιδιατρικά αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ συμπλήρωσε ότι δυσκολία υπάρχει σε μάσκες, αποφρακτικά και σιρόπια για τα οποία δεν έχουμε πρώτες ύλες.

Όσον αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο αυξήσεων σε τιμές φαρμάκων ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι αυτό θα συμβεί σε πολύ φθηνά φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει και η παραγωγή τους, γιατί αλλιώς οι φαρμακαποθήκες θα τα αποσύρουν και η μόνη λύση που θα έχουν οι πολίτες θα είναι να στραφούν σε επώνυμα που είναι πολύ πιο ακριβά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Συναγερμός από ΠΟΥ – Η νέα παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι η πιο μεταδοτική που έχουμε δει

Κορωνοϊός: Μέρες του 2019 ζει η Κίνα – Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και νοσούντων από Covid-19

Φάρμακα: Πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων – Τα δύο βασικά εμπόδια