Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας επεσήμαναν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση βασίστηκε σε μία σειρά δεδομένων που δημιουργούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών κατά τη διάρκεια της έξαρσης των ιώσεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας τα «όπλα» που διαθέτει η χώρα είναι αφενός η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων αλλά και η δυνατότητα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για έκτακτες εισαγωγές να εγγυηθούν τη σχετική επάρκεια.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής:

  • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει τεχνογνωσία και παραγωγική δυναμικότητα ώστε να παράγει φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.
  • Το ΙΦΕΤ μπορεί να αναζητά στις διεθνείς αγορές σκευάσματα τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα.
  • Οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις, όμως κι αν συμβεί αυτό θα είναι της τάξης των μερικών λεπτών του ευρώ.
  • Θα διαμορφωθεί για τα ελλειπτικά φάρμακα μια νέα διαδικασία συνταγογράφησης ώστε να μπορεί ο πολίτης, ο φαρμακοποιός και ο θεράπων γιατρός να εξασφαλίσει την κατάλληλη θεραπεία.
  • Ακόμη και για προϊόντα ευρείας χρήσης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων που θα χορηγούνται ως εναλλακτικά των σκευασμάτων σε έλλειψη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ σημείωσε ότι η αναφορά για πάρα πολλά σκευάσματα ότι απουσιάζουν από την αγορά δεν είναι ακριβής. Όπως είπε: «Έχουμε επιβάλλει τη μεγαλύτερη απαγόρευση  παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για φάρμακα τα οποία απαγορεύτηκαν ένα μήνα πριν, κατόπιν λεπτομερούς ελέγχου για να δούμε ποια φάρμακα θα περιληφθούν στη λίστα. Ήδη έχει ομαλοποιηθεί στο 92% των σκευασμάτων η αγορά. Επίσης ενημερώσαμε τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους ασθενείς, για τα φάρμακα τα οποία είναι συνταγογραφούμενα και είναι ανταλλάξιμα. Αυτή τη στιγμή θα σταλούνε στην ΗΔΙΚΑ επισημάνσεις για 94 ATC, (τα ATC είναι οι κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα φάρμακα). Άρα, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει το συγκεκριμένο σκεύασμα επιλογής του ή ο φαρμακοποιός να δίνει αυτό που θέλει, αλλά θα είναι ανοιχτή η συνταγή και ο ασθενής θα παίρνει όποιο φάρμακο με τη δραστική ουσία η οποία ενδιαφέρει τον ασθενή, υπάρχει διαθέσιμο. Μιλάμε αυτομάτως για άλλα 150 – 160 φάρμακα όπου η διάθεση θα ομαλοποιηθεί».

Ανάφερε ακόμη ότι «όσον αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα και συγκεκριμένα τα σιρόπια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν πλήρη έλλειψη, π.χ. τα σιρόπια παρακεταμόλης, το 2022 έχουμε 34% αύξηση της ποσότητας η οποία διατέθηκε». Και σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής.

Η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών

Στα λεγόμενα και τις αναφορές των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά διατηρούν και επιφυλακτική στάση.

Ειδικότερα σημειώνουν δύο βασικά σημεία:

Οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκου ναι μεν διαθέτουν εξαιρετική τεχνογνωσία παραγωγής φαρμάκων, όμως αφενός δεν είναι εξακριβωμένο αν μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα πρώτες ύλες, αφενός θα πρέπει να υπάρχει οικονομική ενίσχυση ώστε να ανταπεξέλθουν στα κόστη λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των τιμών πρώτων υλών, διεθνώς.

Το ΙΦΕΤ μπορεί να προχωρήσει σε έκτακτες εισαγωγές όμως το κόστος αναμένεται να είναι υψηλό και μάλιστα να βρεθούν φάρμακα σε τιμές υψηλότερες κατά 50% και πλέον σε σχέση με αυτές που έχουμε τώρα. Υπάρχει λοιπόν ο προβληματισμός για το ποιος θα πληρώσει αυτή την υπέρβαση της δαπάνης, αφού ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ συγκεκριμένος.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα