Ένα νέο επιδημικό κύμα κορωνοϊού σηκώνεται και πάλι στη χώρα μας, όπως έχει συμβεί ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η σταδιακή επιστροφή των περισσότερων δραστηριοτήτων των πολιτών σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα ανοσία που είχαν προσφέρει ο εμβολιασμός ή/και η νόσηση, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ακόμη επιδημική έξαρση. Κατά τους ειδικούς, θα είναι ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού, δηλαδή ήπια και ελεγχόμενη, εάν συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα ήδη γνωστά στελέχη της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που ευθύνονταν και για τη θερινή έξαρση.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων και οι ευάλωτοι κινδυνεύσουν πολύ να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, για αυτό είναι επείγον να εμβολιαστούν και με την τρίτη ενισχυτική δόση του κορωνοϊού. Το 84% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 χρόνων παραμένει αθωράκιστο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σημερινοί σκληροί δείκτες είναι η επίδραση της μικρής αύξησης των μολύνσεων των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Τα στοιχεία της χθεσινής εβδομαδιαίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν την ανοδική τάση στους «σκληρούς δείκτες», με τα συγκεκριμένα δεδομένα να μαρτυρούν την επίδραση της μικρής αύξησης των μολύνσεων των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ξεπέρασε τη μονάδα (1,09) γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία βρίσκεται σε φάση αύξησης.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των εκθέσεων του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα έχει υποχωρήσει μεν κατά 7%, αλλά καταγράφεται αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.102 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον 7ημερο μέσο όρο να είναι 157 εισαγωγές ημερησίως, αριθμό ελαφρρώς αυξημένο από τις 153 εισαγωγές του προηγούμενου διαστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το protothema.gr, χθες εκτινάχθηκε ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοιού στις 222, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες βρίσκονται μια ανάσα από τους 1.000 και στις Μονάδες ήταν 254.

Ύφεση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών – 62 την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με 66 την προηγούμενη.

Σε ό,τι αφορά το θλιβερό πεδίο των απωλειών λόγω της πανδημίας, κατά την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 109 θάνατοι, συγκριτικά με 85 που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Από το σύνολο των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους, οι 21 (ποσοστό 19%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19. Πρόκειται δηλαδή για ασθενείς που πέθαναν με covid και όχι από covid, σύμφωνα με τον διαχωρισμό που κάνει ο ΕΟΔΥ από το τέλος Αυγούστου στην καταγραφή των θανάτων των ατόμων με λοίμωξη covid, προκειμένου να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική επίπτωση του κορωνοιού και της λοίμωξης COvid στους ασθενείς.

Επικρατούσα υποπαραλλαγή είναι η Omikron στη χώρα μας, ωστόσο αυξάνονται τα περιστατικά της παραλλαγής «Κένταυρος». Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, με βάση τα τελευταία δείγματα που αλληλουχήθηκαν, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 15 στελέχη με υπο-παραλλαγή ΒΑ.2.75 («Κένταυρος»). Την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των θετικών στη συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή δειγμάτων ανερχόταν σε τέσσερα.