Ξυπνήσατε με αφόρητο πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα και το σώμα σας πονάει. Μήπως χθες βράδυ το παρακάνατε με το ποτό και τώρα βρίσκεται αντιμέτωποι με το hangover; Και πως θα πάτε άραγε για δουλειά σε αυτή την κατάσταση;

Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου έρχεται να σας δώσει την καλύτερη δικαιολογία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φρανκφούρτης απεφάνθη τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ότι το hangover είναι ασθένεια! Συνεπώς δικαιούστε αναρρωτική άδεια!

Όλα ξεκίνησαν όταν στην Γερμανία και με αφορμή το Oktoberfest (διάσημη γιορτή που πρωτοστατεί η κατανάλωση μπίρας) που είναι σε εξέλιξη κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό μήνυμα που υποστήριζε ότι υπάρχει συμπλήρωμα διατροφής αντι-hangover. Πρόκειται για παρασκεύασμα σε μορφή σκόνης που «περιέχει φυτικά εκχυλίσματα με αντιοξειδωτικές ουσίες, ηλεκτρολύτες και βιταμίνες» που καταπολεμά την ναυτία, την κεφαλαλγία και την υπνηλία που συχνά εκδηλώνει κάποιος μετά από ένα μεθύσι.

Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης κλήθηκε να αποφανθεί για τη νομιμότητα της διαφήμισης και του ιδίου του προϊόντος (χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για το επίμαχο προϊόν, ούτε τον μηνυτή), δεδομένου ότι στη Γερμανία είναι παράνομο να ισχυριστεί κανείς ότι τροφές ή συμπληρώματα διατροφής μπορούν να θεραπεύσουν συμπτώματα ή ασθένειες.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης απεφάνθησαν λοιπόν ότι το hangover είναι νόσος καθιστώντας έτσι παράνομη τη διαφήμιση αλλά και το επίμαχο συμπλήρωμα διατροφής. Στην δικαστική απόφαση φυσικά μπορεί να ασκηθεί προσφυγή.

Ως ασθένεια ορίζεται «οποιαδήποτε, ακόμα και ελάσσονα ή παροδική, ενόχληση πέραν του φυσιολογικού ή της φυσική λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού», σημειώνεται στο σκεπτικό των δικαστών. Και αυτό περιλαμβάνει «ακόμα και ασήμαντη ή προσωρινή διαταραχή της φυσιολογικής κατάστασης που μπορεί να εξαλειφθεί ή να μετριαστεί και να θεραπεύσει», αναφέρεται συμπληρωματικά.

Με λίγα λόγια τα παραπάνω αναφέρονται στην κατάσταση του hangover.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή του έτους, τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, και έγινε από Γερμανούς ερευνητές όριζε το επαγόμενο από το αλκοόλ hangover ως ένα περίπλοκο μείγμα «δυσάρεστων σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων» που εκδηλώνονται όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν απότομα από πολύ υψηλά επίπεδα σε σχεδόν μηδενικά.

Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν γνωστές ιατρικές θεραπείες που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα του hangover προσθέτοντας ότι κομπαγιανίτικα κόλπα όπως «πιες μπίρα πριν από το κρασί και θα είσαι μια χαρά» είναι επιστημονικά ανυπόστατα.

Αλλά η έρευνα καταλήγει και σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα ότι «το hangover εξυπηρετεί έναν πολύτιμο σκοπό. Αυτός ο χαρακτηριστικός πονοκέφαλος και άλλες μορφές δυσφορίας είναι ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι που υποχρεώνει τον άνθρωπο να τροποποιήσει τη μελλοντική συμπεριφορά του» και με αυτόν τον τρόπο να «μεταβιβάσει αυτό το εξελικτικό πλεονέκτημα στις επόμενες γενιές».