Προϊόν της μάνας γης, φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών, το σπανάκι πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες Α και Κ, το μαγγάνιο, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη C και οι  βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε ένα μόνο φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι και υπερκαλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού για τις ουσίες αυτές.

Συνοδέψτε το με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως λεμόνι, θυμάρι, μαϊντανό, ντομάτα ή πιπεριά για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου και ελαιόλαδο για την απορρόφηση της λουτεΐνης από τον οργανισμό και θωρακίστε την υγεία σας απέναντι σε διάφορους κινδύνους.

Προστατεύει την καρδιά και τα μάτια

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard έχουν επιβεβαιώσει την προστατευτική δράση του σπανακιού για την καρδιά, η οποία προκύπτει από τις διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Τα 13 και πλέον είδη φλαβονοειδών που εντοπίζονται στο σπανάκι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θωρακίζουν τα αγγεία, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλες έρευνες έχουν διακρίνει τέσσερα πεπτίδια που περιέχονται σε αυτό το λαχανικό και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, η λουτεΐνη, καθώς και η βιταμίνη Ε που βρίσκονται σε αφθονία στο σπανάκι έχουν συνδεθεί από τους επιστήμονες με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες, καθώς και με τη μειωμένη στο μισό πιθανότητα πραγματοποίησης επέμβασης καταρράκτη στους άνδρες.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου

Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, δύο τύποι αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο σπανάκι έχουν συνδεθεί, σύμφωνα με έρευνες, με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 40%, ενώ σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκαν οι προστατευτικές ιδιότητες του σπανακιού απέναντι στον καρκίνο του οισοφάγου.

Προλαμβάνει σκελετικές παθήσεις και νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε αφθονία στο σπανάκι βοηθά τα οστά να αποθηκεύσουν το ασβέστιο, προσφέροντας προστασία απέναντι σε παθήσεις όπως η αγγειακή ασβεστοποίηση και η οστεοπόρωση, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο καταγμάτων. Ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι ημερησίως αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας σε σε βιταμίνη Κ, η οποία συνδέεται επίσης και με την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.