Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια σημαντική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από την παύση των εμμηνορροϊκών κύκλων. Επίσημα, διαγιγνώσκεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, όμως η μετάβαση και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, επηρεάζοντας τη συνολική ευεξία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, οι γυναίκες βιώνουν, μεταξύ άλλων, πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, η οποία μπορεί να διαταράξει τις μεταβολικές λειτουργίες, να αυξήσει το βάρος, να μεταβάλει τα επίπεδα χοληστερόλης και να επηρεάσει την πέψη των υδατανθράκων. Αυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις συμβάλλουν επίσης στην απώλεια οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων, ενώ παράλληλα προκαλούν εξάψεις, εφιδρώσεις και διαταραχές ύπνου.

Η διατροφή έχει κι εδώ τον δικό της, ξεχωριστό ρόλο. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και να διευκολύνει τη μετάβαση. Υπάρχουν, όμως, και τρόφιμα που μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά, επιδεινώνοντας τα ήδη εξουθενωτικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζετε ποια είναι αυτά, ώστε να τα αποφεύγετε σε αυτή την απαιτητική περίοδο της ζωής σας:

  • Επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτά μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις και η αύξηση του σωματικού βάρους. Τέτοια τρόφιμα είναι, για παράδειγμα, τα γλυκά, τα πατατάκια και τα τηγανητά.
  • Σακχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα: Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και τη συνολική υγεία. Γι’ αυτό αποφύγετε να καταναλώνετε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και αρτοσκευάσματα.
  • Αλκοόλ και καφεΐνη: Αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις και να επηρεάσουν τον ύπνο.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να εξομαλυνθεί σημαντικά με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Δίνοντας έμφαση σε τρόφιμα ολικής αλέσεως και επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μειώνοντας παράλληλα τις επεξεργασμένες και πλούσιες σε σάκχαρα τροφές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα – Εμφανίζεται χρόνια πριν την διακοπή της περιόδου

Εμμηνόπαυση: Το βότανο που ανακουφίζει από τις εξάψεις – Ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Εμμηνόπαυση: Πόσο ασφαλής είναι η ορμονοθεραπεία για γυναίκες άνω των 65; Νέα μελέτη απαντά