Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό και καθημερινό: βάζετε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά πριν την ώρα που θα πρέπει να ετοιμαστείτε για να φύγετε το πρωί από το σπίτι. Ή ενδεχομένως την ώρα για να ετοιμάσετε το πρωινό για τα παιδιά, να πιείτε έναν γρήγορο καφέ και να ξεκινήσει η μέρα σας εκτός σπιτιού. Πόσο, όμως, μας βλάπτει το να ξεκινάμε τη μέρα μας χωρίς ούτε μια μπουκιά;

Επιδεινώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Η αποφυγή του πρωινού γεύματος θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία του εντέρου και όσους πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό συχνά αποτελείται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου και πιο πολλά καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Δρα Marissa Meshulam.

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της πείνας και της ινσουλίνης αργότερα μέσα στην ημέρα» διευκρινίζει η Δρ Meshulam. Αντίθετα, όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η ανισορροπία της χοληστερόλης (δυσλιπιδαιμία) και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Επιπλέον, παραλείποντας το πρωινό, χάνετε την ευκαιρία να προσφέρετε από νωρίς στον οργανισμό σας τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για τη λειτουργία της καρδιάς.

Αυξάνει το αίσθημα της πείνας

Αν και η παράλειψη οποιουδήποτε γεύματος φέρνει μεγαλύτερο αίσθημα της πείνας, το πρωινό ειδικότερα παίζει βασικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού για ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό, και ειδικά τα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνει τη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, ενώ αυξάνει τις ορμόνες του κορεσμού, όπως η GLP-1, σημειώνει η Δρ Meshulam. Έτσι, αν παραλείψετε το πρωινό, θα νιώθετε πιο πεινασμένοι και λιγότερο δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να αποδώσετε.

Απορυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Maddie Pasquariello, η αποχή από το πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η υπογλυκαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μεταβολή της όρεξης, ιδιαίτερα για όσους έχουν μειωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως τα άτομα με διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού αύξησε τη γλυκόζη στο αίμα και συνάμα τον κίνδυνο κακού γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι η παράβλεψη του πρωινού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη, όταν δηλαδή οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλές αλλά όχι τόσο, ώστε να πρόκειται για διαβήτη τύπου 2.

Πότε πρέπει να σταματήσετε να παραλείπετε το πρωινό

Το σώμα σας, στην τελική, γνωρίζει εάν χρειάζεται οπωσδήποτε το πρωινό ή όχι. Εάν, όμως, ήδη δεν αποτελεί το πρωινό μια ρουτίνα για εσάς, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το έχετε ανάγκη, σύμφωνα με την Δρα Pasquariello:

  • Λιγότερη ενέργεια το απόγευμα
  • Πεσμένη διάθεση
  • Ομίχλη εγκεφάλου
  • Πονοκέφαλος
  • Έντονες λιγούρες
  • Σημαντική ανεπιθύμητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αργά μέσα στην ημέρα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Δυσπεψία.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Δρα Pasquariello, εάν έχετε αναπτύξει αρνητικές σκέψεις ή μοτίβα γύρω από το φαγητό ή αν έχετε αρχίσει να καταναλώνετε μόνο καφεΐνη αντί για κανονικά γεύματα, μάλλον ήρθε η ώρα να καταναλώνετε πραγματικό πρωινό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας.

Διαβάστε επίσης:

Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε

Τρώτε πρωινό μετά τις 9 π.μ.; Aπό ποια μεταβολική νόσο κινδυνεύετε κατά 59%

Όρεξη: Τι κερδίζουμε όταν τρώμε πλούσιο πρωινό