Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αυγά βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση. Υπάρχουν εκείνοι που «κατηγορούν» το τρόφιμο ως υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί μύθων και ότι το αυγό αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα για το πρωινό γεύμα.

Μια ομάδα μελετητών, ωστόσο, ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε μια καλύτερη και πιο υγιεινή εναλλακτική του αυγού για το τόσο σημαντικό πρώτο γεύμα της ημέρας. Προτείνουν, λοιπόν, να αντικαταστήσετε το πρωινό σας αυγό με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, μια ποσότητα μόλις 25-28 γραμμαρίων ξηρών καρπών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτά τα αίτια κατά 17%.

Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί βλαβερής επίδρασης των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθιστώντας τους μια καλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για το πρωινό.

Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιστημονικής ανασκόπησης που διερεύνησε πώς τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου, όταν προτιμώνται έναντι των ζωικών.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μετρήσιμο όφελος από την αντικατάσταση ψαριών και θαλασσινών με επιλογές φυτικής προέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και η εναλλαγή τους με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με πολύ μικρή μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, η επιστημονική ανασκόπηση υπογραμμίζει εκ νέου τα αποδεδειγμένα οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι άνθρωποι που αντικατέστησαν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) με την ίδια ποσότητα οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, διέτρεχαν:

  • 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο) ή να πεθάνουν από αυτή
  • ακόμα μικρότερο κίνδυνο (27%) εάν έτρωγαν 28 έως 50 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί για το επεξεργασμένο κρέας.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (36%) παρατηρείται σε άτομα που αντικαθιστούν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως, τονίζει η ανάλυση. Επιπλέον, η αλλαγή 50 γραμμαρίων πουλερικών, που ισοδυναμούν με περίπου το 1/3 του στήθους κοτόπουλου, με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από αυτόν. Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου (21%) παρατηρήθηκε όταν το επεξεργασμένο κρέας αντικαταστάθηκε από ξηρούς καρπούς.

Η ερευνήτρια Δρ Sabrina Schlesinger από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αυγό για πρωινό, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να αντικατασταθεί από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αντικατάσταση των πουλερικών με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά παραμένουν ανεπαρκή».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, καταλήγοντας, ότι δεν συστήνουν τον πλήρη αποκλεισμό των αυγών από τη διατροφή, απλώς τη μερική αντικατάστασή τους από ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακαλύψτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα αυγά

Ο «δυναμίτης» που βοηθά στη δίαιτα

Όρεξη: Τι κερδίζουμε όταν τρώμε πλούσιο πρωινό