Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι καταναλώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας πριν από τις 8 το πρωί, σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) που δημοσιεύεται στο International Journal of Epidemiology. Στον αντίποδα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους αφήνουν το πρωινό για αργότερα.

Η ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα της Γαλλίας (INSERM) , διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας και του χρόνου των γευμάτων και της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική μελέτη κοόρτης NutriNet-Santé. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία περί τη διατροφή αναφορικά με τα τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν στη διάρκεια ενός 24ωρου σε τρεις μη διαδοχικές ημέρες, καθώς και την ώρα του γεύματος μέσα στην ημέρα. Οι ερευνητές υπολόγισαν έναν μέσο όρο από τις καταχωρίσεις για τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης και στη συνέχεια αξιολόγησαν την υγεία κάθε ατόμου κατά τα επόμενα επτά περίπου χρόνια.

Συνολικά, καταγράφηκαν 963 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με τον κίνδυνο σημαντικά υψηλότερο (59%) για όσους έπαιρναν το πρωινό τους τακτικά μετά τις 9 π.μ..

«Γνωρίζουμε ότι το timing των γευμάτων διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2» σχολίασε η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια του ISGlobal και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Βιολογικά, είναι λογικό, καθώς είναι γνωστό ότι η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό συνάδει με δύο μετα-αναλύσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2» συμπλήρωσε.

Τι ισχύει για τα υπόλοιπα γεύματα

Η μελέτη έδειξε επιπροσθέτως ότι το βραδινό που καταναλώνεται μετά τις 10 μ.μ. σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ τα συχνότερα γεύματα μέσα στην ημέρα – περίπου 5 φορές- με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Όσον αφορά την παρατεταμένη νηστεία (αποχή από το φαγητό), αποδείχτηκε ευεργετική μόνο εφόσον περιλάμβανε την κατανάλωση πρωινού πριν από τις 8 π.μ., όπως και του δείπνου νωρίς το βράδυ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το πρώτο γεύμα πριν από τις 8 π.μ. και το τελευταίο πριν από τις 7 μ.μ. μπορεί να συμβάλει στη μείωση της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2» σχολίασε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής, Μανώλης Κογεβίνας, επιστημονικός διευθυντής στο ISGlobal και συνυπογράφων της μελέτης.

Η ίδια ερευνητική ομάδα του ISGlobal είχε προηγουμένως παράσχει αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση του δείπνου που καταναλώνεται νωρίς το βράδυ με τον χαμηλότερο κινδύνου καρκίνου του μαστού ή του προστάτη. Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη, αναφέρουν ότι τα πορίσματά της εδραιώνουν τη χρονοδιατροφή, τη σύνδεση δηλαδή της διατροφής με τους κιρκάδιους ρυθμούς και την υγεία, ως ένα εργαλείο πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Η συνήθεια που μειώνει κατά 14% τον κίνδυνο για έναν 50άρη

Τι ώρα να τρώμε μεσημεριανό για σίγουρη απώλεια βάρους

Αυγά στο πρωινό και άλλοι τρεις τρόποι να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών