*Γράφει η Αστερία Σταματάκη, RD, ΜSc, PhDc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc στην Κλινική Διατροφή, Yπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονική συνεργάτις της E’ Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ

 

Το σύνδρομο Dumping ή σύνδρομο απότομης κένωσης του στομάχου είναι το σύνολο συγκεκριμένων επιπλοκών που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις (π.χ. γαστρικό bypass, γαστρικό μανίκι) ή σε επεμβάσεις μερικής αφαίρεσης ή παράκαμψης του στομάχου. Παρατηρείται στο 30-50% των περιπτώσεων υφολικής γαστρεκτομής. Στην ουσία προκαλείται από την απότομη διάβαση της τροφής στο λεπτό έντερο.

Με την απότομη είσοδο της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο προκαλείται αυξημένη είσοδος υγρών στον αυλό του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του αίματος και την αύξηση της εντερικής κινητικότητας. Επίσης, η ταχεία πέψη της γλυκόζη έχει ως αποτέλεσμα το πάγκρεας να υπερπαράγει ινσουλίνη προκαλώντας υπογλυκαιμία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως μετά την κατανάλωση τροφής πλούσιας σε απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα). Τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά και μπορούν να εμφανιστούν είτε αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής (πρώιμο Dumping) είτε μετά από 1-3 ώρες (όψιμο Dumping).

Πρώιμο dumping

Συμπτώματα: διάρροια, ναυτία, δυσφορία, εμετό, ταχυπαλμία, ζαλάδα, κράμπες και αδυναμία.

Όψιμο Dumping

Συμπτώματα: σύγχυση, τρόμος, υπογλυκαιμία, έντονη εφίδρωση, ζάλη, λιποθυμική τάση, κόπωση και ταχυκαρδία.

Η κατάλληλη διατροφή, κατά την οποία μειώνουμε σημαντικά την κατανάλωση των απλών σακχάρων, βοηθά ουσιαστικά στον περιορισμό της εμφάνισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή του Συνδρόμου Dumping:

  • Προτιμήστε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (τουλάχιστον 6) και όχι μεγάλα.
  • Να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε αργά.
  • Η κατανάλωση των υγρών δεν θα πρέπει να γίνεται μαζί με το γεύμα. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν και μετά το γεύμα. Τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο , μην καταναλώνετε πάνω από 120 ml ροφημάτων τη φορά.
  • Αποφυγή πολύ ζεστών ή πολύ κρύων τροφίμων ή ροφημάτων
  • Για την εξασφάλιση καλής θρέψης θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, τυρί, μοσχάρι , ψάρια , θαλασσινά, γιαούρτι.
  • Προτιμήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως καστανό ρύζι, βρώμη και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αυξήστε τις φυτικές ίνες σταδιακά.
  • Η προσθήκη μια μερίδας λίπους (ελαιόλαδο, αβοκάντο και βούτυρο καρπών όπως φυστικοβούτυρο) βοηθά στην αργή εκκένωση του στομάχου.
  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη όπως καραμέλες, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και σιρόπια.
  • Προσοχή στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα διότι μπορεί να αναπτυχθεί παροδική δυσανεξία στη λακτόζη. Η εισαγωγή του θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που μπορείτε να καταναλώσετε
  • Κατάκλιση για 30 λεπτά μετά το γεύμα.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται:

  • Κομπόστες με σιρόπι , αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη, φρουτοποτά
  • Μέλι , μαρμελάδες , γλυκά, σιρόπι καλαμποκιού
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά
  • Ζάχαρη, καραμέλες με ζάχαρη , γλυκά

H Δρ Αστερία Σταματάκη, RD, ΜSc, PhDc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc στην Κλινική Διατροφή, Yπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονική συνεργάτις της E’ Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ

Διαβάστε ακόμη:

Η επέμβαση που μειώνει κατά 59% τον κίνδυνο υπέρτασης

Καρκίνος Παγκρέατος: Η επέμβαση που προφυλάσσει από τον «σιωπηρό δολοφόνο»