Στα πολλαπλάσια οφέλη της απώλειας βάρους μέσω βαριατρικής επέμβασης κατέληξε μελέτη της Κλινικής Cleveland, με μείωση βάρους 5-10% να σχετίζεται με βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής και την καρδιαγγειακή υγεία. Μάλιστα, για αντίστοιχα οφέλη με μη χειρουργικές μεθόδους, απαιτείται απώλεια βάρους κατά 20%. Τα ευρήματα έδειξαν, επιπλέον, ότι οι επεμβάσεις μεταβολικής χειρουργικής μπορούν να ωφελήσουν την υγεία ανεξάρτητα από το μέγεθος της απώλειας βάρους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Surgery.

Στη μεγάλη μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 7.201 ασθενείς της Κλινικής Cleveland, εκ των οποίων 1.223 ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε επέμβαση μεταβολικής χειρουργική (βαριατρική), ενώ 5.978 ασθενείς λάμβαναν τη συνήθη ιατρική περίθαλψη. Περίπου 80% των ασθενών είχαν υπέρταση, 74% είχαν δυσλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) και 31% λάμβαναν αγωγή με ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά στατιστικά μοντέλα, τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους μελετήθηκαν ώστε να προσδιοριστεί το ελάχιστο βάρος που έπρεπε να χαθεί ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως στεφανιαία αρτηριακή νόσος, εγκεφαλοαγγειακά συμβάντα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος και κολπική μαρμαρυγή.

Μετά από την επέμβαση μεταβολικής χειρουργικής, ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών καρδιακών επιπλοκών φάνηκε να μειώνεται μετά από την απώλεια βάρους κατά 5 – 10%. Ωστόσο, στην ομάδα της μη χειρουργικής παρέμβασης ο κίνδυνος για τους προαναφερθέντες παράγοντες μειώθηκε μόνο μετά την απώλεια βάρους κατά 20%, ανέφερε ο Ali Aminian, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Κλινικής Cleveland και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η πρωτοποριακή μελέτη STAMPEDE ανέδειξε επιπλέον τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεταβολικής χειρουργικής στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Έκτοτε, πρόσθετες μελέτες έχουν διαπιστώσει πρόσθετα οφέλη για την υγεία εκτός από την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα αποτελεί δευτερεύουσα ανάλυση μιας μεγάλης μελέτης που έδειξε ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχετίζεται με 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών επιπλοκών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις φυσιολογικές αλλαγές στη χειρουργικά τροποποιημένη γαστρεντερική οδό, τον αντίκτυπο στην έκκριση ορμονών και το μικροβίωμα. Αυτές οι ευεργετικές αλλαγές ίσως οδηγούν στα καρδιαγγειακά οφέλη της μεταβολικής χειρουργικής ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Ωστόσο, διευκρίνισαν, περαιτέρω έρευνα κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών για το πώς η μεταβολική χειρουργική συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

 

Διαβάστε επίσης:

Η επέμβαση που μειώνει κατά 59% τον κίνδυνο υπέρτασης

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η επέμβαση που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο

Κολπική μαρμαρυγή: Ποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στην κατάλυση