Κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό, σε σάλτσες, πίτσες και σούπες μεταξύ άλλων, τα μανιτάρια είναι η διατροφική «υπερδύναμη» που πρέπει να εντάξουν όλοι στο διατροφικό τους πρόγραμμα για καλύτερη ψυχική υγεία, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.

Στην παραπάνω συμβουλή κατέληξαν ομόφωνα ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που έχει αφιερωθεί στη μελέτη των μανιταριών, κατά τη συμμετοχή τους σε γνωστή σειρά podcast για τις εξελίξεις στην υγεία και τη διατροφή.

Σύμφωνα με τον Sheldrake, σε κάποιες χώρες τα μανιτάρια αξιοποιούνται ακόμα και στη μάχη κατά του καρκίνου, επικουρικά στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες. «Στην Ιαπωνία υπάρχει μια χημική ουσία από τα μανιτάρια shiitake που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους» ανέφερε. Για τα εν λόγω μανιτάρια, το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering αναφέρει ότι η λεντινάνη του shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.

«Οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς. Είναι χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν όλα τα είδη συναρπαστικών χημικών ουσιών» τόνισε ο Sheldrake.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZOE | Nutrition (@zoe)

Ακόμα και καθημερινά

Σε ερώτημα σχετικά με την ιδανική συχνότητα κατανάλωσής τους, ο Δρ Spector απάντησε «επτά ημέρες την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν». «Θα έλεγα προσπαθήστε να τρώτε μανιτάρια καθημερινά, αν μπορείτε, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου κ.λπ. καταλήγουν σε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα. Οπότε, πιστεύω ότι αν πράγματι προσπαθείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας, όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Και υπάρχουν επίσης τα ροφήματα μανιταριών που περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες αληθινών μανιταριών, οπότε μην αυταπατάστε ότι είναι το ίδιο με ένα γεύμα από ολόκληρα μανιτάρια».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, παράγουν μια φυσική μορφή βιταμίνης D, «πολύ καλύτερη από τα συμπληρώματα» όπως επεσήμανε υπενθυμίζοντας την αρνητική στάση του απέναντι στα συμπληρώματα έναντι των φυσικών πηγών πρόσληψης της βιταμίνης.

Ένα επιπλέον tip από τον «γκουρού» της δίαιτας, Δρ Michael Mosley, για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, είναι η έκθεση των μανιταριών στον ήλιο πριν το μαγείρεμα και την κατανάλωση. Τα μανιτάρια είναι πλούσια στην πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, την εργοστερόλη, την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπει σε εργοκαλσιφερόλη, γνωστή ως βιταμίνη D2.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Το δημοφιλές τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο και προστατεύει την ψυχική υγεία

Προεκλαμψία: Το τρόφιμο – μύκητας που μειώνει τον κίνδυνο

Καρκίνος Προστάτη: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο