*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε λοιμώξεις, ιούς, βακτήρια και γενικότερα στα επιβλαβή κύτταρα. Όταν ένας παθογόνος μικροοργανισμός εισέλθει στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και παράγει φαγοκυττάρα και λεμφοκυττάρα για την αντιμετώπισή του.

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα τους είναι:

Το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και επιδεινώνει τα συμπτώματα σε αναπνευστικές ασθένειες. Αν καπνίζετε, είναι σημαντικό να διακόψετε το κάπνισμα για ένα γερό ανοσοποιητικό.
• Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε να έχετε έναν ήρεμο και επαρκή ύπνο καθημερινά, αφού η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι ικανή να μειώσει την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
• Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενδυναμώνει την καρδιά, μειώνει το άγχος και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα και προκαλούν φλεγμονές, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού.
• Το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή και μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζεται και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Γενικά, μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού στα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.

Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό:

Βιταμίνη D: Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα γερό ανοσοποιητικό. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D το συνθέτουμε μέσω της έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο. Ένα μέρος της όμως, το λαμβάνουμε και μέσω της τροφής. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρος, σολομός), ο κρόκος του αυγού και η μαργαρίνη είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D.
Βιταμίνη C: Είναι ίσως η πρώτη βιταμίνη που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τρόπους να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική βιταμίνη με αντιφλεγμονώδη δράση και τη βρίσκουμε στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τις πιπεριές.
Βιταμίνη Α: Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας χάρη της αντιφλεγμονώδους δράσης της. Τη βρίσκουμε στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το συκώτι, τις πιπεριές.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Εκτός από την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως η βιταμίνη Β6, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή λευκοκυττάρων. Τις βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κρέας, το γάλα, το ψάρι και τα αυγά.
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο και εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος, απομακρύνοντας τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το σώμα. Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο.
Ψευδάργυρος: Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ η ανεπάρκειά του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Το λευκό και κόκκινο κρέας, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου.
Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σήμερα πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Τα όσπρια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Η Φλώρα Λουκιανού είναι Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος