Η υπέρταση αποτελεί σήμερα μια πολύ συχνή πάθηση, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού να υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο αίτιο πίσω από αυτή την αυξανόμενη τάση είναι η ανθυγιεινή διατροφή και ειδικότερα η υψηλή κατανάλωση σακχάρων, που πιθανώς ενισχύει την αρτηριακή πίεση μέσω πολλών μηχανισμών, όπως η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η κατακράτηση νατρίου. Σε κάθε περίπτωση, η υπέρταση δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά μια πάθηση που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε άλλους, σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής προσπάθειας των επιστημόνων να βρουν μεθόδους ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, μια ομάδα ειδικών κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο mSystems, δύο συγκεκριμένα προβιοτικά προστίθενται στη λίστα των πιθανών αντιυπερτασικών ουσιών, καθώς φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση έναντι της υπέρτασης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δύο προβιοτικά στελέχη Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus σε ποντίκια που ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την κατανάλωση νερού αναμεμειγμένου με φρουκτόζη. Σε μια συνολική κλινική μελέτη, που διήρκεσε 16 εβδομάδες, η αρτηριακή πίεση των ζώων μετριόταν κάθε 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, τελικά, ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με φρουκτόζη και έλαβαν οποιοδήποτε προβιοτικό εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτά που δεν έλαβαν θεραπεία με προβιοτικά, οδηγώντας τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι προβιοτικές ουσίες έδρασαν αποτελεσματικά στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές στις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης των τρωκτικών που τρέφονταν με φρουκτόζη και έλαβαν προβιοτικά και μιας ομάδας ελέγχου τρωκτικών που κατανάλωνε μόνο νερό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις με προβιοτικά θα διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, υποστήριξε ο δρ. Jun Li, βιολόγος στο City University του Χονγκ Κονγκ.

«Αρκετά στοιχεία υποστηρίζουν την αντιυπερτασική δράση των προβιοτικών και των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση», δήλωσε ο δρ. Li. Η ομάδα του συνεργάστηκε με αυτήν του μικροβιολόγου Zhihong Sun, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Inner Mongolia, για τη μελέτη. «Πιστεύαμε ότι η διατροφική πρόσληψη προβιοτικών τροφών θα λειτουργούσε συμπληρωματικά στην παραδοσιακή θεραπεία της υπέρτασης», πρόσθεσε.

Οι μελετητές θέλησαν, επίσης, να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό παρακολούθησαν τις μεταβολές που προκλήθηκαν από τη λήψη προβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου, προκειμένου να εντοπίσουν συγκεκριμένα μικρόβια και μεταβολικές οδούς που θα μπορούσαν να εξηγούν την προστατευτική αυτή επίδραση.

Η παρατήρησή τους οδήγησε σε ένα σημαντικό εύρημα: Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης από τα τρωκτικά οδήγησε σε αύξηση των Bacteroidetes και μείωση των Firmicutes. Ωστόσο, η θεραπεία με προβιοτικά επανέφερε αυτούς τους πληθυσμούς στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Η ανάλυση εντόπισε, τέλος, νέους μικροβιακούς πληθυσμούς που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση: Αυξημένα επίπεδα βακτηρίων Lawsonia και Pyrolobus και μειωμένα επίπεδα Alistipes και Alloprevotella συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια μεγάλη κλινική δοκιμή, για να δουν εάν τα ευρήματά τους βρίσκουν εφαρμογή και στον ανθρώπινο οργανισμό. «Τα προβιοτικά αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική, προσφέροντας δυνατότητες στη ρύθμιση της υπέρτασης και στην αναμόρφωση της προσέγγισής μας για την καρδιαγγειακή υγεία», κατέληξε ο δρ. Sun.

Διαβάστε ακόμη:

Προβιοτικά: Οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα – Η καλύτερη ώρα λήψης τους

Το προβιοτικό που προστατεύει τα νεύρα και αποτρέπει την εκφύλιση του εγκεφάλου

Ξαπλώνετε και σας ανεβαίνει η πίεση; Γιατί πρέπει να ανησυχήσετε πολύ