*Γράφει ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συνηθέστερη ενδοκρινολογική διαταραχή γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Δημιουργεί πολύ μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία των γυναικών καθώς χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στις γυναικείες ορμόνες, με συνέπεια την προβληματική ωρίμανση και απελευθέρωση ώριμων ωαρίων και τελικό αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στη γονιμότητα και δυσκολία στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να πετύχουν εγκυμοσύνη.

Ένα άλλο κοινό εύρημα στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα και κάποιες φορές σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή/και μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για ένα σύνδρομο ιδιαίτερα δυσάρεστο καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα των γυναικών, διαταράσσοντας την εμμηνορρυσία, αλλά και την συνολική υγεία τους. Όσον αφορά στη θεραπεία του συνδρόμου, είναι γνωστό πως η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την εμφάνιση του συνδρόμου, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική την απώλεια βάρους.

Παράλληλα, η κετογονική δίαιτα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης πολλές φορές σχετικά με την αποτελεσματικότητα της, τη διάρκεια διατήρησης του αποτελέσματος, πιθανές δυσκολίες συμμόρφωσης, αλλά και πιθανές ενδοκρινικές αλλαγές που επιφέρει. Η δίαιτα αυτή αποτελεί ένα πρόγραμμα διατροφής με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υδατάνθρακα σε σχέση με τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες.

Ο λόγος είναι διότι η χαμηλή λήψη υδατανθράκων οδηγεί στη διάσπαση του αποθηκευμένου λίπους σε κετόνες, εξού η ονομασία κετογονική. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας οι κετόνες και οδηγούμαστε ευκολότερα σε απώλεια βάρους. Η αποτελεσματικότητα της εν λόγω δίαιτας, η διάρκεια του αποτελέσματος καθώς και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι έχουν μελετηθεί πολύ και έχουν αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης. Το τελευταίο διάστημα στη βιβλιογραφία εμφανίζονται όλο και περισσότερες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν τα ευεργετικά οφέλη της δίαιτας αυτής.

Σε πρόσφατη μελέτη-review περιγράφεται από τους μελετητές η πιθανή ευεργετική δράση της δίαιτας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών -προσοχή στον όρο διότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει σαφή κριτήρια διάγνωσης και διαφέρει από την υπερηχογραφική εικόνα με πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.

Στα αποτελέσματα της μετά-ανάλυσης, εκτός από την θετική επίδραση στον δείκτη μάζας σώματος και στην ινσουλινική αντίσταση, η κετογονική δίαιτα φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στις ορμόνες αναπαραγωγής και ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα.

Έτσι συμπεραίνουν οι μελετητές ότι πιθανώς η εφαρμογή της δίαιτας αυτής, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τα οφέλη στο αναφερόμενο αυτό σύνδρομο. Μένει βέβαια το συγκεκριμένο εύρημα να επιβεβαιωθεί σε πιο διεξοδική και εκτεταμένη ανάλυση και μελέτη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως τεκμηριωμένα αποτελεσματική παρέμβαση.

Ο κ. Σπύρος Σαπουνάς Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος