Είναι συνώνυμες της μεσογειακής διατροφής και ευτυχώς, στη χώρα μας, έχουμε την τύχη να παράγουμε πολλές. Ο λόγος για τις ελιές, τον πιο δημοφιλή μεσογειακό καρπό, που «ντύνει» τα σνακ και τις σαλάτες μας με τον πιο γευστικό τρόπο.

Πέρα, όμως, από την νόστιμη γεύση τους, οι ελιές κρύβουν και μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Η Devon Peart διαιτολόγος – διατροφολόγος της Κλινικής Cleveland αποκαλύπτει πόσο υγιεινές είναι οι ελιές, αλλά και επτά βασικούς λόγους, για τους οποίους πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Οι ελιές είναι μια πολύτιμη διατροφική πηγή. Αν και περιέχουν κυρίως λίπη, πρόκειται για λίπη μονοακόρεστα, γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία.

«Το λίπος δεν είναι εχθρός», σημειώνει η δρ. Peart. «Μερικοί τύποι λίπους, όπως αυτό που υπάρχει στις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα πολύ υγιεινά για την καρδιά».

Επιπλέον, οι ελιές είναι πλούσιες σε πολύτιμα θρεπτικά, όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, γνωστά για την ιδιότητά τους να προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Γι’ αυτό, αν καταναλώνετε ελιές τακτικά, θα έχετε επταπλό όφελος. Δείτε πως:

1. Θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

Οι περισσότερες διατροφικές συστάσεις προτείνουν το ελαιόλαδο ως το μαγειρικό λάδι που πρέπει να επιλέγετε. Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ, που ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL), βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και θωρακίζει την καρδιαγγειακή υγεία.

2. Είναι πλούσιες σε υγιεινά λίπη

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, το είδος του λίπους που καταναλώνετε είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα. Γι’ αυτό, προτιμήστε τις ελιές, που είναι πλούσιες σε υγιεινά λίπη. «Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε μια τάση προς δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, κατά κανόνα, οι άνθρωποι που μείωναν την πρόσληψη λιπών, αύξαναν ασυναίσθητα την κατανάλωση σακχάρων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας», εξηγεί η δρ. Peart.

3. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι ελιές είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και ειδικότερα των πολύτιμων φυτικών ινών, που έχουν πολλαπλά ωφέλιμη δράση στον οργανισμό. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι ελιές περιέχει 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών, σύμφωνα με τον ειδικό. Μεταξύ άλλων, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή πέψη, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού.

4. Περιέχουν αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που ενισχύουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος Πάρκινσον. Παράλληλα, μειώνει τη φλεγμονή και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με την δρ. Peart. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες ποσότητες μέσω φυσικών πηγών, όπως οι ελιές».

5. Προσφέρουν κορεσμό

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, οι ελιές αποτελούν ένα χορταστικό σνακ. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, επομένως σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

«Οι ελιές αποτελούν ένα ιδανικό σνακ, καθώς συνδυάζουν τη διατήρηση της καλής υγείας με την αίσθηση του κορεσμού», σχολιάζει σχετικά η δρ. Peart.

6. Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στις ελιές, εξασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, λέει η δρ. Peart. Μια μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις του ελαϊκού οξέος έναντι του παλμιτικού, ενός κορεσμένου λίπους που εμπεριέχεται στο φοινικέλαιο και το βούτυρο.Το παλμιτικό συσχετίστηκε περισσότερο με την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

7. Έχουν αντικαρκινική δράση

Οι ελιές εμπεριέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Η διαθέσιμη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε καρκίνο.

Οι ελιές είναι ένα υγιεινό σνακ, εφόσον καταναλώνετε περιορισμένες ποσότητες. Δέκα ελιές έχουν περίπου 50 θερμίδες. Φροντίστε να καταναλώνετε μια χούφτα καθημερινά. Αυτή η ποσότητα θα σας χαρίσει όλα τα οφέλη που χρειάζεστε, καταλήγει η δρ. Peart.

Διαβάστε ακόμη:

Το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου που προφυλάσσει από καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ

Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα

Μισή κουταλιά από αυτό το λάδι μας γλυτώνει από έμφραγμα και εγκεφαλικό