Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του HIV, ο ιός του AIDS εξακολουθεί να προσβάλλει τους ανθρώπους, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να μάθουν να ζουν με τις συνέπειές του. Οι ιατρικές καινοτομίες έχουν επιτρέψει σε αυτούς τους ασθενείς τόσο να βελτιώσουν την ποιότητα, όσο και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, υπάρχουν ωστόσο προβλήματα που παραμένουν.

«Οι άνθρωποι που ζουν με HIV σήμερα έχουν εξαιρετικό προσδόκιμο ζωής, χάρη στις υπάρχουσες θεραπείες. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν είναι το ζήτημα της πρόωρης γήρανσης, που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ετών και ισοδυναμεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση, εξαιτίας της διαρκούς ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και της χρόνιας φλεγμονής. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται πρώιμη εμφάνιση διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεοπλασία», εξηγεί η βιολόγος Karen Ingrid Tasca.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Biomedicine & Pharmacotherapy ίσως αποκαλύπτει τη λύση στο πρόβλημα, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί. Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσίευση, η καθημερινή κατανάλωση 500 mg πρόπολης, μιας ρητίνης που παράγεται από τις μέλισσες και φαίνεται να «κρύβει» ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία γενικά, αλλά και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών με HIV ειδικότερα. «Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τον ιό και η αντιρετροϊκή θεραπεία έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς», εξηγεί η ειδικός. «Απαιτούνται παρεμβάσεις που ελαχιστοποιούν αυτές τις επιδράσεις, με στόχο να μειωθούν οι παθολογικές διεργασίες και να βελτιωθεί η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Μεταξύ πολλών φυσικών προϊόντων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, η πρόπολη, φαίνεται να έχει αυτή τη δυνατότητα, χάρη στις αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές και υγειονομικές συνήθειες 40 συμμετεχόντων, οι μισοί εκ των οποίων έλαβαν πρόπολη, σε μια δοκιμαστική περίοδο 90 ημερών και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έλαβε πρόπολη, σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε ένα εικονικό φάρμακο, εμφάνισε σημαντική μείωση των επιπέδων μηλονοδιαλδεΰδης στο πλάσμα, μιας ουσίας που αποτελεί δείκτη οξειδωτικού στρες. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε ελαφρά στην ίδια ομάδα, αντανακλώντας την άμεση καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επιπλέον, ότι δεν σημειώθηκαν παρενέργειες στην ομάδα που έλαβε την πρόπολη, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επίπεδα μαγνησίου, στοιχείου που συμβάλλει στην ομοιόσταση. Μια παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Biomedicine & Pharmacotherapy, οι ερευνητές είχαν επίσης αποδείξει ότι η πρόπολη μείωσε το οξειδωτικό στρες και μετρίασε τις φλεγμονώδεις παραμέτρους σε ασθενείς με HIV. Η ίδια μελέτη έδειξε, επίσης, ότι σημειώθηκε αύξηση στον πολλαπλασιασμό των CD4+ Τ κυττάρων, που θεωρούνται ο κύριος στόχος του ιού, και ενισχυμένη έκφραση του Foxp3, δείκτη ρυθμιστικών Τ κυττάρων (Tregs), που αποτελούν σημαντικούς φύλακες του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμιστές της φλεγμονής.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόπολη αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης και τη μείωση της φλεγμονής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η μόλυνση από τον ιό HIV οδηγεί σε έντονη δυσρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, απώλεια της κυτταρικής λειτουργικότητας και χρόνια φλεγμονή. Η επίμονη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και η φλεγμονή απαιτούν προσοχή, καθώς αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της νοσηρότητας και θνησιμότητας που δεν σχετίζονται με το AIDS, ακόμη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία και χαρακτηρίζονται από επαρκή ιική καταστολή», κατέληξε η Fernanda Lopes Conte, ερευνήτρια στο IBB-UNESP.

Διαβάστε ακόμη:

HIV: Η στρατηγική που μπορεί να εξαφανίσει τον ιό – Το στίγμα βασικό εμπόδιο

HIV: Ένας στους πέντε που ζει με τον ιό δεν το γνωρίζει και δεν λαμβάνει θεραπεία

Θεραπεύτηκε και τρίτος άνθρωπος από τον ιό HIV, η καινοτόμα μέθοδος