Είναι κρεμώδες, νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενοχές. Το τυρί λάμπνε (Labneh) είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το κλασικό γιαούρτι με πιο έντονες και γευστικές νότες.

Πρόκειται για ένα γευστικό τυρί κρέμα που κατέχει περίοπτη θέση στις μεσανατολίτικες κουζίνες, όπως του Ισραήλ και του Λίβανου, το οποίο παράλληλα είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Μπορεί να παρασκευαστεί από διαφορετικά είδη γιαουρτιού, όπως και από το κεφίρ. Έχει πικάντικη γεύση όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, αλλά είναι σημαντικά πιο παχύρρευστο στην υφή λόγω του γεγονότος ότι στραγγίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά

Μόλις 1/4 φλιτζανιού λαμπνέ περιέχει 90 θερμίδες και 6 γρ πρωτεΐνης, ενώ καλύπτει το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε Βιταμίνη Α και σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια καλή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών Β, ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία εν γένει.

Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη 

Το τυρί λαφνέ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, σε αντίθεση με άλλα μαλακά τυριά, τα οποία συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition, τα καλά βακτήρια του γιαουρτιού βοηθούν στη διάσπαση των σακχάρων (όπως η λακτόζη), έτσι ώστε να αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Πολύτιμα προβιοτικά 

Το τυρί λάμπνε περιέχει φιλικά προς το έντερο προβιοτικά. Ως προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχοντας ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, μειώνεται και η δυσκοιλιότητα καθώς βελτιώνεται ο χρόνος διέλευσης του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διαβάστε επίσης:

Γιαούρτι: Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα για την καρδιά μας

Λιγότερο άγχος με καλύτερο εντερικό μικροβίωμα