Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανθρώπινη υγεία. Πολλές φορές, οι άνθρωποι στρέφονται στη λύση ενός χαπιού, για να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά τα χάπια όμως, όπως και κάθε φάρμακο, έχουν συχνά παρενέργειες. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι δε χρειάζεται να υποβληθούν στον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών, αφού, κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, μπορούν να δουν σημαντικές αλλαγές στη χοληστερόλη τους.

Σημαντικό για όποιον αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, απειλώντας την υγεία της καρδιάς, είναι να γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να κάνει μεγάλες αλλαγές στη διατροφή του. Με μικρές προσθήκες ευεργετικών τροφών μπορεί πραγματικά να έχει σημαντικές αλλαγές.

Εντάξτε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή σας ρουτίνα, για να μειώσετε τη χοληστερόλη και να προστατεύσετε την καρδιά σας:

1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν για πολλούς υπερτροφή και συστήνονται από όλους τους διατροφολόγους ως σημαντική προσθήκη σε ένα υγιεινό διατροφολόγιο. Μεταξύ άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία, μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη HDL, που συμβάλλει στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος.

Εάν δεν σας αρέσουν τα αμύγδαλα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλες τροφές με παρόμοιες ιδιότητες, όπως τα φουντούκια, τα καρύδια macadamia, τα κλασσικά καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης.

2. Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που χρησιμεύουν γενικά στην αποφυγή ακραίων τιμών ινσουλίνης, η οποία μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Οι διαλυτές ίνες, συγκεκριμένα, συσχετίζονται με τη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης από το πεπτικό σύστημα. Παρά τα πλούσια οφέλη τους, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν προσλαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες μέσω της διατροφής τους. Ακόμη, όμως, και μια ενίσχυση κατά 10 γραμμάρια την ημέρα απομακρύνει από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 14% και θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 27%, σύμφωνα με μια μελέτη.

3. Μπρόκολο

Η γεύση και η μυρωδιά του είναι λίγο δυσάρεστη για πολλούς, όμως το υγιεινό μπρόκολο είναι άφθονο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση λαχανικών έχει γενικότερα συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εκτός από την παροχή πολλών βιταμινών και αντιοξειδωτικών, η τακτική κατανάλωση λαχανικών βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας σταδιακά τα επίπεδα της LDL.

Εάν, λοιπόν, νιώθετε ότι σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντάξετε το μπρόκολο στη διατροφή σας, προτιμήστε λαχανικά όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών για παρόμοια αποτελέσματα.

4. Σπόροι Chia

Μια ιδιαίτερη τροφή, με εξίσου ιδιαίτερες ιδιότητες είναι οι σπόροι chia, που είναι πλούσιοι στα τόσο απαραίτητα για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των υγιεινών λιπαρών ακόμη και κατά 1 γραμμάριο την ημέρα συσχετίζεται με 16% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αν και διάφορες μελέτες έχουν δείξει σχετικά μικρή επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών στην LDL, μπορούν ωστόσο να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης, μειώνοντας παράλληλα τα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους που «κρύβεται» στο αίμα.

5. Ντομάτες

Οι ντομάτες και ιδιαίτερα η σάλτσα τους είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, οι ιδιότητες του οποίου βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων, οδηγώντας σε πτώση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Διαβάστε ακόμη:

Χοληστερόλη: Το γονίδιο που την αυξάνει – Ποιοι φέρουν τη μετάλλαξη

Το ασυνήθιστο φρούτο που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά

Top tips που ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη