Οι φυτικές ίνες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως καίριας σημασίας για την επίτευξη ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου. Η επαρκής πρόσληψή τους δεν είναι κάτι δύσκολο ή ακατόρθωτο, καθώς ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής μπορούμε να προσλάβουμε μεταξύ άλλων και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν και στο αδυνάτισμα

Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα μας χορταίνουν ευκολότερα με αποτέλεσμα να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού. Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Επειδή, ωστόσο, η απότομη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να μας προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα ή κοιλιακό πόνο μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά την πρόσληψη τους πίνοντας παράλληλα αρκετό νερό ώστε να μειωθούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Αν και φυτικές ίνες εμπεριέχουν πολλές τροφές, οι καλύτερες πηγές είναι:

  • τα δημητριακά ολικής άλεσης, εκείνα δηλαδή που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό φλοιό τους, όπως το πίτουρο, το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη
  • τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια τα φρούτα, όπως τα αχλάδια, οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα σύκα, όταν καταναλώνονται ολόκληρα και χωρίς να έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα τους ή όταν είναι αποξηραμένα
  • το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • λαχανικά όπως ο αρακάς, το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο, τα χόρτα, οι αγκινάρες και το μπρόκολο
  • το αβοκάντο.

Για να καταφέρουμε να πάρουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ.) πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε καθημερινά τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων, μια μεγάλη σαλάτα και τέσσερις με πέντε μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο