Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν σύμμαχο της υγείας ισχυρίζεται έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μάλιστα, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες τα συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους, κατανάλωσαν συνολικά περισσότερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και περισσότερες θερμίδες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή διατροφή με τους μισούς σχεδόν θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ, με την έλλειψη φρούτων να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, για διάφορους λόγους -κόστος, διαθεσιμότητα, διάρκεια ζωής- πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν τα θρεπτικά φρέσκα φρούτα (φυτικές ίνες, βιταμίνες).

Στην πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Valerie Sullivan στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή και οικονομική εναλλακτική.

Για τις ανάγκες της έρευνας αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 25.590 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής, σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων. Συνυπολογίστηκαν επίσης στοιχεία για την καρδιομεταβολική υγεία των συμμετεχόντων (δείκτης μάζας σώματος, περιφέρειας μέσης, αρτηριακή πίεση) και της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σχετίστηκε με συνολικά καλύτερη διατροφή, καθώς και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης και συστολική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αποξηραμένα φρούτα συνήθιζαν να καταναλώνουν και περισσότερα φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις μέρες των αποξηραμένων φρούτων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συνολικά περισσότερους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, πολυακόρεστα λιπαρά και θερμίδες.

Προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα

Όπως διευκρίνισε η Sullivan, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές: αφενός, πρέπει να επιλέγουν αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και, αφετέρου, να υπολογίζουν τις μερίδες, παρά τη δυσκολία (μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μικρότερη από μια μερίδα φρέσκου αφού έχει αφαιρεθεί το νερό).

Η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech University και ερευνήτρια – καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια την περίοδο της μελέτης, επεσήμανε πως είναι οι ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων και αποξηραμένων, πιθανώς να έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.«Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, με σχετική συνέπεια ως προς την ποιότητα και μπορούν να συντηρηθούν για πολύ περισσότερο καιρό. Επιπλέον, είναι συνήθως πιο οικονομική επιλογή».

Κλείνοντας, η Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Σπουδών, ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν αποξηραμένα φρούτα είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων μεν, αλλά και χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, κάτι που ενδεχομένως μαρτυρά περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Επομένως, όταν κανείς συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του αποξηραμένα φρούτα, πρέπει να προσέχει τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνει.

 

Διαβάστε ακόμη

Δυο φρούτα την ημέρα επί δύο εβδομάδες χαρίζουν ευεξία – Ποια είναι τα θαυματουργά φρούτα

Τα αντιοξειδωτικά φρούτα που δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα – Αρκεί 1,5 φλιτζάνι την ημέρα

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει το αναπνευστικό