Σε μια σημαντική διαπίστωση κατέληξε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) σχετικά με τους θανάτους από καρδιοπάθειες, τονίζοντας πως περισσότεροι από τα δύο τρίτα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς ακολουθούσαν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Η δημοσίευση έγινε στο European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes.

Στο πρόσφατο συμπέρασμα οδήγησε η ανασκόπηση στοιχείων από την έρευνα Global Burden of Disease του 2017, η οποία διεξήχθη σε 195 χώρες κατά το διάστημα 1990 έως 2017. Σύμφωνα με τους αριθμούς, μόνο για το 2017 οι ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια άγγιξαν τα 126,5 εκατομμύρια και σε 10,6 εκατομμύρια ανέρχονταν οι νέες διαγνώσεις. Η πάθηση κόστισε τη ζωή σε 8,9 εκατομμύρια ανθρώπους το ίδιο έτος, ποσοστό αντίστοιχο με το 16% όλων των θανάτων -το 1990 το ποσοστό αντιστοιχούσε σε 12.6%.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση έντεκα παραγόντων με τον αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας: διατροφή, υπέρταση, ορός αίματος, LDL χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), αυξημένη χοληστερόλη, υψηλές τιμές γλυκόζης, κάπνισμα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ατμοσφαιρική ρύπανση,  μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη νεφρική λειτουργία, έκθεση στον μόλυβδο και αλκοόλ.

Εστιάζοντας στον ρόλο της διατροφής και με τους άλλους παράγοντες να παραμένουν αμετάβλητοι κατά την ερευνητική υπόθεση, τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια παγκοσμίως που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ήταν αποκαλυπτικά. Οι θάνατοι θα ήταν λιγότεροι κατά:

  • 69,2% εάν τηρούνταν πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα
  • 54,4% εάν η συστολική αρτηριακή πίεση περέμενε στα 110-115 mmHg,
  • 41,9% εάν η LDL χοληστερόλη παρέμενε στα 0,7-1,3 mmol/L.
  • περίπου το ένα τέταρτο (25.5%) εάν η γλυκόζη πλάσματος έμενε σταθερή στα 4,8-5,4 mmol/L,
  • το ένα πέμπτο (20,6%) εάν διακοπτόταν το κάπνισμα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το κάπνισμα: αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια στους άνδρες, αλλά μόλις την έβδομη στις γυναίκες. Μεταξύ 1990 και 2017, το κάπνισμα μειώθηκε κατά 28,4% στους άνδρες και 34,4% στις γυναίκες. Ο υψηλός ΔΜΣ ήταν ο πέμπτος σοβαρότερος παράγοντας θανάτου στις γυναίκες και έκτος στους άνδρες. Για τις γυναίκες, το 18,3% των θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο ΔΜΣ ήταν σταθερός στα 20-25 kg / m2. Και για τα δύο φύλα, ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στον μόλυβδο αυξανόταν αντιστρόφως προς την ανάπτυξη της περιοχής που κατοικούσαν.

«Τα ευρήματα ήταν συνεπή τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες» σχολίασε η Δρ Xinyao Liu από το Πανεπιστήμιο Central South στο Τσανγκσά της Κίνας, αναφερόμενη στην κακή διατροφή, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη ως σοβαρότερους συντελεστές κινδύνου για τους ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια. «Η ισχαιμική καρδιοπάθεια μπορεί να προληφθεί μέσα από υγιεινές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής».

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις αυτές; Εστιάζοντας στον παράγοντα της διατροφής, η Δρ Liu εξήγησε πως έξι εκατομμύρια θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί αν περιοριζόταν η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, σακχαρούχων ποτών, trans και κορεσμένων λιπαρών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα. Αντίθετα, πολλαπλά οφέλη θα εξασφαλίζονταν με την αύξηση των ψαριών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών στις διατροφικές συνήθειες: «Ιδανικά, σε καθημερινή βάση, πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε 200 – 300 mg ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά κάθε μέρα. Επιπλέον, κάθε μέρα, πρέπει να στοχεύουμε 200 – 300 γραμμάρια φρούτων, 290 – 430 γραμμάρια λαχανικών, 16 0 25 γραμμάρια ξηρών καρπών και 100 -150 γραμμάρια τροφίμων ολικής αλέσεως».

 

Διαβάστε ακόμα

Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ο τακτικός έλεγχος σώζει ζωές

Σίγουρα αποφεύγετε τη ζάχαρη; Όχι αν τρώτε αυτά τα 4 τρόφιμα με κρυμμένα σάκχαρα

Υπέρταση: Έτσι τρώτε περισσότερο αλάτι και δεν το καταλαβαίνετε – Προσοχή!