Η Ασφάλεια Ζωής είναι το ασφαλιστικό προϊόν που θα παράσχει κατ’ αρχάς οικονομική προστασία στην οικογένεια του ασφαλισμένου ή άλλους δικαιούχους μετά τον θάνατό του μέσα από το κεφάλαιο που έχει ο ίδιος ορίσει να αποδοθεί ανά πάσα στιγμή (ισόβια ασφάλιση θανάτου με τσουχτερά συνήθως ασφάλιστρα) είτε έως ενός συγκεκριμένου χρονικού σημείου (πρόσκαιρη). Ωστόσο, η ζωή μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Η σκέψη των γηρατιών συνοδεύεται από αισθήματα αγωνίας, πολλώ μάλλον δε όταν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα ή και τα απρόβλεπτα της ζωής όπως η πανδημία του κορωνοϊού, αποκλείουν κάθε βεβαιότητα για το μέλλον.

Μέσα από αυτόνομα προγράμματα ή συνδυαστικές καλύψεις, ο ασφαλιστικός κλάδος τείνει χείρα βοηθείας σε όσους επιθυμούν μακροζωία αλληλένδετη με ευημερία, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο τα προστατευόμενα μέλη όσο και για δικές τους ανάγκες, όπως την πληρωμή βοηθού για το σπίτι ή ακόμα και τη διεκπεραίωση εγγράφων, τα έξοδα διαμονής σε οίκο ευγηρίας, ταξίδια αναψυχής, παροχή οικονομικής βοήθειας στα παιδιά ή τα εγγόνια, ένα δίχτυ ασφαλείας ουσιαστικά για την «ώρα ανάγκης».

Ασφάλιση για την περίπτωση επιβίωσης

Τα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρείων έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της ευπρεπούς διαβίωσης κατά την τρίτη ηλικία, με τα πρώτα να καταβάλουν το προκαθορισμένο κεφάλαιο συνήθως άπαξ εν αντιθέσει με τα δεύτερα που κατανέμουν το ποσό τμηματικά δίκην σύνταξης.

Σε αντίθεση με την απλή ασφάλιση ζωής που δεν αποζημιώνει αν ο θάνατος συμβεί μετά τη λήξη του συμβολαίου, η ασφάλιση επιβίωσης, όπως απαντάται σε παλαιότερες ασφαλιστικές παροχές, εγγυάται στον ασφαλισμένο πως δεν θα χάσει τα χρήματά του (ασφάλισμα). Μάλιστα, ο όρος «επιβίωση» εντοπίζεται και σε σύγχρονα προϊόντα όπως η «Μικτή Ασφάλιση Ζωής» της Eurolife FFH, για το οποίο στο έγγραφο βασικών πληροφοριών της εταιρείας αναφέρεται ότι «περιλαμβάνει παροχές σε περίπτωση επιβίωσης και απώλειας ζωής» αλλά και το πρόγραμμα «Επιβίωση» της Allianz, ένα «αποταμιευτικό πρόγραμμα περιοδικών καταβολών ασφαλίστρων με κύριο χαρακτηριστικό την εξασφάλιση εγγυημένου κεφαλαίου σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή, με ταυτόχρονη εγγύηση ελάχιστης απόδοσης στη λήξη».

Η μικτή ασφάλιση ζωής συνδυάζει ασφάλιση θανάτου και επιβίωσης, καταβάλλοντας το ασφάλισμα τόσο σην οικογένεια σε περίπτωση θανάτου όσο και στον ίδιο τον ασφαλισμένο εφόσον βρίσκεται εν ζωή μετά τη λήξη του συμβολαίου. Ο ενδιαφερόμενος ορίζει το κεφάλαιο προς ασφάλιση που επιθυμεί όπως 30.000€, 72.000€ ή και 200.000€ καθώς και το χρονικό σημείο κάλυψης όπως π.χ. έως την ηλικία των 70 ετών ή σε βάθος 30 ετών. Τα ασφάλιστρα αυξάνονται αναλογικά με το ασφαλισμένο κεφάλαιο και, για τις παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 85€, 135€ και 290€.

Συνδυαστικές καλύψεις

Σε πολλές εταιρείες, η ασφαλιστική κάλυψη της επιβίωσης επιτυγχάνεται μέσα από συνδυασμό προγραμμάτων όπως αποταμιευτικό, απώλεια εισοδήματος, κεφάλαιο θανάτου και κεφάλαιο μερικής ή ολικής ανικανότητας από ατύχημα ή ασθένεια. Ο παραπάνω συνδυασμός, αφαιρώντας το αποταμιευτικό, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί για έναν 35άρη με 25€ μηνιαίως.

Σημεία προσοχής

Ένα υψηλό κεφάλαιο προς ασφάλιση απαιτεί και ανάλογο εισόδημα, εξηγούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι για την ενδεχόμενη διάθεση της εταιρείας να διαπιστώσει αν μπορεί να ανταποκριθεί στην αξίωση του υποψηφίου προς ασφάλιση. Έπειτα, θα ληφθούν υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία, η επικινδυνότητα επαγγέλματος και η κατάσταση υγείας.

Επιπλέον, οι εταιρείες βάζουν ένα χρονικό όριο όπως ένα έτος έως ότου καταστεί διαθέσιμη η εξαγορά του ασφαλιστηρίου, η οποία βέβαια δεν συμφέρει πριν την πάροδο ενός εύλογου διαστήματος όπως 10 ή 20 έτη.

Διαβάστε επίσης

Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής: Τι είναι και ποιους συμφέρει να την επιλέξουν

Από ποιους προτιμάμε να αγοράζουμε ασφαλιστικά πακέτα – Στην κορυφή οι ασφαλιστές

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε