«Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, χωρίς να υποκρύπτεται κακοήθεια» εξηγεί ο κύριος Κωνσταντίνος Παίδαρος Χειρουργός – Ουρολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Λιθίασης στο Metropolitan Hospital και συμπληρώνει πως «η διεργασία της αύξησης του μεγέθους του προστάτη ξεκινά ήδη από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Στην ηλικία των 50 ετών το 50% των ανδρών εμφανίζει υπερπλασία του προστάτη, ενώ στην ηλικία των 70 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 70-75%. Από τους άνδρες αυτούς οι μισοί έχουν κλινικά σημαντική νόσο και πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία».

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία εντοπίζονται στην δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης, στην συχνοουρία, στο αίσθημα ατελούς αδειάσματος της κύστης καθώς και στο κάψιμο κατά την ούρηση. Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται στην λεπτομερή λήψη του ιστορικού αλλά και στην κλινική εξέταση, κατά την οποία θα εκτιμηθεί το μέγεθος του προστάτη και τυχόν ύποπτες περιοχές για καρκίνο.

Η παρακολούθηση ενός άνδρα με αρχόμενα προβλήματα υπερπλασίας προστάτη αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση  της κατάστασης. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο με τα πρώτα ενοχλήματα να δίνεται αγωγή ή να γίνεται σε χειρουργική επέμβαση. Συνήθως η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή – δίνονται φάρμακα που βοηθούν την ποιότητα της ούρησης και μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Εάν τα προβλήματα επιμένουν, τότε επιλέγεται η επεμβατική οδός. Σήμερα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνονται διουρηθρικές επεμβάσεις, χάρη στις οποίες μειώνονται τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας και συντομεύεται η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του εργασίες. Οι ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις επιλέγονται σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους υπερπλασίας του προστάτη αδένα.

Οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν μέσω των προγραμμάτων τους, τις πιθανές παθήσεις του προστάτη μετά την πάροδο δύο ετών από την υπογραφή του συμβολαίου, αρκεί ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής το διάστημα που συντάχθηκε το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα μέσω του εξωνοσοκομειακού προγράμματος να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ουρολόγο για να εξεταστεί καθώς και να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις όπως γενική και καλλιέργεια ούρων, PSA, ουρία και κρεατινίνη που είναι απαραίτητες για την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης.

Αν στη συνέχεια βάσει της εικόνας των εξετάσεων, κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την διενέργεια απλής κυστεοσκόπησης ή με λήψη βιοψίας, τότε παρέχεται πλήρης κάλυψη εφόσον ο ασφαλισμένος διαθέτει νοσοκομειακό πρόγραμμα. Αν επιλέξει συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, τότε η ασφαλιστική εταιρία αποζημιώνει τη νοσηλεία που περιλαμβάνει διατροφή, δωμάτιο όπως επίσης αμοιβές ιατρών και αναισθησιολόγου.

Στην περίπτωση που στο συμβόλαιο υγείας περιλαμβάνεται ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου για τη νοσηλεία, τότε εκείνος θα αποδώσει το συμφωνηθέν ποσό και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την ασφαλιστική. Αν άλλος ασφαλιστικός φορέας καλύψει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου στα έξοδα, τότε εκείνος δεν επιβαρύνεται καθόλου με το ποσό αυτό.

Σε περίπτωση επέμβασης και εφόσον προβλέπεται από το πρόγραμμά του, ο ασφαλισμένος είναι πιθανόν να δικαιούται χειρουργικό επίδομα, το οποίο δίνεται εφάπαξ είτε η επέμβαση πραγματοποιείται σε ιδιωτικό η δημόσιο νοσοκομείο. Πρέπει να αναφέρουμε πως το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης όπως αυτή καθορίζεται στον πίνακα χειρουργικών επεμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Υπερπλασία προστάτη: Τα ανησυχητικά συμπτώματα – Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Υπερπλασία προστάτη: Πώς καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας

Προστάτης: Δέκα πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει