Ο χρόνος είναι αμείλικτος και η φθορά στον οργανισμό ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ όσο συνήθως πιστεύουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η ηλικία των 30 ετών σηματοδοτεί την έναρξη της «συρρίκνωσης», της μείωσης του ύψους δηλαδή με ρυθμό 1,5 εκατοστού ανά δεκαετία. Άνδρες και γυναίκες κουβαλούν το δικό τους, ξεχωριστό βιολογικό πεπρωμένο και εν προκειμένω εξετάζουμε την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, την επεμβατική αντιμετώπισής της και πώς καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας.

Έγκριτοι ουρολόγοι εξηγούν με άρθρα στο ygeiamou για την υπερπλασία ή υπερτροφία του προστάτη που οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, μια διαδικασία που ξεκινά φυσιολογικά από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Οι μισοί άνδρες ηλικίας 50 ετών αντιμετωπίζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ενώ στην ηλικία των 70 αποτελεί πρόβλημα για 3 σχεδόν στους 4.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από το κατώτερο ουροποιητικό και περιλαμβάνουν επιτακτική ούρηση, συχνουρία και καυσουρία, νυκτουρία, δυσκολία τόσο στην έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια της ούρησης, αίσθημα ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ούρηση και εντέλει επίσχεση ούρων, την αδυναμία ούρησης που οδηγεί σταδιακά σε καταστροφή των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και αν τα συμπτώματα περιοριστούν στα ηπιότερα, παραμένουν αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ουσιαστικά νεανική φάση της μέσης ηλικίας.

Ασφάλιση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση της υπερπλασίας περιλαμβάνει τη λήψη ακριβούς ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, την κλινική εξέταση, εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι αυτές οι ιατρικές επισκέψεις σε ουρολόγο και εξετάσεις όπως π.χ. PSA παρέχονται μέσα από τα προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων. Η χειρουργική αντιμετώπιση εντούτοις όπως και η κυστεοσκόπηση -εξέταση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης για πιθανή υπερτροφία και συνοδές παθήσεις καθώς και τη διόρθωση στενώσεων της ουρήθρας- καλύπτονται από τα ασφαλιστικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης αποκλειστικά.

Στους σχετικούς πίνακες εντοπίζονται ιατρικές πράξεις όπως «Κυστεοσκόπηση απλή ή με λήψη βιοψίας ουροδόχου κύστης», «Ουρηθροκυστεοσκόπηση», «Διουρηθρική προστατοαδενεκτομή», «Υπερηβική προστατεκτομή» οι οποίες αφορούν τη διάγνωση δύο τύπους επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτως ειπείν την διουρηθρική προστατεκτομή για τη θεραπεία προστάτη μέχρι 80 γραμμάρια και την ανοικτή προστατεκτομή για μεγαλύτερους από 80 γραμ..

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι για σύγχρονες μεθόδους με χρήση laser φερ’ ειπείν θα πρέπει να συνεννοηθούν με την ασφαλιστική τους εταιρεία για το πώς θα καλυφθεί η επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει ρητή αναφορά στους όρους. Τέλος, σε περίπτωση που η υπερπλασία εξαλλαχθεί σε κακοήθεια, το ασφαλιστήριο θα καλύψει την περίπτωση σύμφωνα με τις παροχές και προϋποθέσεις για περιπτώσεις καρκίνου ενώ στις επεμβάσεις εντοπίζεται και η «Ριζική προστατεκτομή επί καρκίνου προστάτου με πυελική λεμφαδενεκτομή».

Η απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου υγείας από έναν νέο ενήλικα αναδεικνύεται ξανά σε κίνηση-κλειδί που συμπληρώνει την πρόληψη για την καλή υγεία, απέναντι στα αναπόφευκτα της ανθρώπινης βιολογίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Φίμωση και Περιτομή: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη