Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία μια ψυχικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη, αλλά ορίζεται ως κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται µε άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα επιτεύγματά του.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι δύο κυριότερες κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές.

Παρ ‘όλα αυτά στο ερώτημα «καλύπτει ψυχολόγο το ασφαλιστήριο;» η απάντηση είναι αρνητική.  Η συγκεκριμένη υπηρεσία ανήκει στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας.

Ωστόσο, σε ορισμένα εξωνοσοκομειακά προγράμματα, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες των ασφαλισμένων τους, δίνουν την δυνατότητα επισκέψεων σε ψυχολόγους με χαμηλό κόστος, ως αποτέλεσμα των παροχών και των εκπτώσεων που διαθέτουν.

Από την άλλη πλευρά, στα νοσοκομειακά προγράμματα ασφαλιστικών εταιριών περιλαμβάνεται η δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη σε ασφαλισμένους που νοσηλεύονται εξαιτίας  ασθένειας ή ατυχήματος αλλά και για διάστημα 30 ημερών μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της κάλυψης αυτής είναι το ασφαλιστήριο να έχει ανανεωθεί για δύο συνεχόμενα χρόνια, ο ασφαλισμένος να έχει νοσηλευτεί για 3 διανυκτερεύσεις αλλά και η παροχή της ψυχολογικής υποστήριξης να είναι επιβεβλημένη με γραπτή ιατρική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.

Μιλώντας στο ygeiamou.gr εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως «ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται  ασφαλισμένους που μπορεί να πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες». Ειδικά σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη από τις περισσότερες ασφαλιστικές, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές ασφαλιστικών εταιριών που συνεργάζονται με εξειδικευμένες πλατφόρμες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και έτσι ο ασφαλισμένος να μπορεί να απολαύσει μια ποιοτική ζωή. Μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες παρέχεται η δυνατότητα της ατομικής online συνεδρίας ή με επίσκεψη στο ιατρείο.

Επιπροσθέτως, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον ειδικό με βάση κάποια χαρακτηριστικά όπως τo είδος της θεραπείας, το κόστος αλλά και το πότε εκείνος επιθυμεί να πραγματοποιήσει τη συνεδρία του.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος είναι καλό να γνωρίζει εκτός από τους όρους του συμβολαίου, τις παροχές αλλά και τις εκπτώσεις για υπηρεσίες και αγαθά που μπορεί να περιλαμβάνει.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με καρκίνο από το ΚΗΨΥΑΚ

Η άγνωστη και παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης – Τι πρέπει να ξέρουμε για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

ΠΟΥ: Εντάσσει νέες ψυχικές ασθένειες στη διεθνή κατάταξη νόσων