Κέρματα, μαγνητάκια, γόμες, κομμάτια από κάποιο παιχνίδι, ακόμα και από γυαλί, μπορεί να καταλήξουν στο στομάχι των λιλιπούτειων εξερευνητών, δεδομένου ότι η κατάποση ξένων αντικειμένων από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν αποτελεί και τόσο σπάνιο φαινόμενο.

Σε περίπτωση πραγματικά μικρού αντικειμένου μάλλον δεν θα υπάρξει κάποιο σύμπτωμα. Εάν όμως πρόκειται για αιχμηρό ή σκληρό αντικείμενο, τότε σύμφωνα με τους παιδίατρους μπορεί να προκληθούν πιο έντονα συμπτώματα όπως τάση για έμετο, ναυτία, άρνηση φαγητού, κοιλιακός πόνος ακόμα και πυρετός.

Οι παράγοντες που καθορίζουν αν το ξένο αντικείμενο θα καταλήξει στο στομάχι είναι το μέγεθος του, αλλά και η στένωση του οισοφάγου.

Η κατάποση του ξένου σώματος μπορεί να γίνει δυσχερής και επικίνδυνη στην περίπτωση που αυτό ανέβει προς τους αεραγωγούς των πνευμόνων και επηρεάσει την αναπνοή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιατρική παρέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη και αναγκαία.

Τι παρέχει το νοσοκομειακό πρόγραμμα

Η ύπαρξη ενός νοσοκομειακού προγράμματος θα οδηγήσει στα εξωτερικά ιατρεία περιστατικά σαν αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω για μια πρώτη εξέταση.

Είναι πολύ πιθανόν ο γιατρός να ζητήσει ακτινογραφία για να ελέγξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το ξένο αντικείμενο. Αν η ακτινογραφία καταδείξει ότι βρίσκεται στους πνεύμονες τότε μέσω της βρογχοσκόπησης θα γίνει η αφαίρεση του, ενώ αν εντοπιστεί στο στομάχι, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί  γαστροσκόπηση με αναισθησία.

Οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (ενδοσκοπήσεις) καλύπτονται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση.

Η γαστροσκόπηση και η βρογχοσκόπηση καλύπτονται ως το ποσό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και παροχών. Πρέπει να αναφέρουμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος ή το εξαρτώμενο μέλος δεν επιβαρύνεται από το ποσό της απαλλαγής.

Δεδομένου πως πρόκειται για συμβεβλημένο νοσοκομείο, η ασφαλιστική εταιρία θα καταβάλλει απευθείας το ποσό της δαπάνης. Σε περίπτωση μη συμβεβλημένου νοσοκομειακού ιδρύματος η αποζημίωση δίνεται απολογιστικά μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Παράλληλα ο ασφαλισμένος θα συμμετέχει στα έξοδα σύμφωνα με το ποσοστό στον πίνακα καλύψεων. Πρέπει να σημειώσουμε πως αν υπάρχει ασφαλιστικός φορέας, τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου μηδενίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Πνιγμός – Κατάποση αντικειμένων: Οι καλύψεις για ένα από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα

Ατυχήματα: Η ασφαλιστική κάλυψη που σας αποζημιώνει – Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη

Τα ασφαλιστικά προγράμματα που όλοι έχουμε ανάγκη σε περίπτωση ατυχήματος