Γνωρίζουμε πως η κατοικία σημαίνει πολλά περισσότερα από μια περιουσία, έχει ένα βαθύτερο συναισθηματικό νόημα. Είναι το μέρος που γεννά το αίσθημα της ασφάλειας, της αγάπης και της αποδοχής, αποτελεί το καταφύγιο του καθενός και η ανάγκη για να το προστατεύσει είναι επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη.

Βάσει λοιπόν των παραπάνω, η σημασία της ασφάλισης κατοικίας είναι πολύ σημαντική είτε αφορά προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές, είτε απέναντι σε βανδαλισμούς και κλοπές. Αν σκεφτεί κάποιος το ποσοστό ασφάλισης περιουσίας που δεν ξεπερνά το 16%, με την ιδιοκατοίκηση να αγγίζει το 70%, είναι εύκολα αντιληπτό πως τα περιθώριο βελτίωσης στον συγκεκριμένο κλάδο είναι αρκετά μεγάλο.

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει στο ygeiamou πως μια ασφάλιση κατοικίας μπορεί να περιλάβει και την ασφάλιση περιεχομένου ως συμπληρωματική κάλυψη, υπάρχουν όμως και αυτόνομα προγράμματα για την ασφάλιση του περιεχομένου του σπιτιού. Το εν λόγω ασφαλιστικό προϊόν αφορά το κόστος αντικατάστασης ή επισκευής των υπαρχόντων αν καταστραφούν ή κλαπούν όπως τα έπιπλα, συσκευές κουζίνας, κλινοσκεπάσματα, τηλεοράσεις, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σε ορισμένα συμβόλαια ασφάλισης περιεχομένου μπορεί να υπάρχουν πρόσθετες επιλογές όπως η κάλυψη τυχαίας ζημιάς, νομική προστασία και κάλυψη εξόδων διαμονής.

Πριν από την έναρξη της ασφάλισης, προηγείται μια καταγραφή από την ασφαλιστική εταιρία έτσι ώστε να οριστεί η αξία των αντικειμένων. Στην περίπτωση μιας καταστροφής ή ζημιάς, θα πρέπει να υποβληθεί στην αστυνομία ή την πυροσβεστική δήλωση απώλειας και στην συνέχεια να ενημερωθεί η ασφαλιστική εταιρία έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.

Πλεονεκτήματα και κόστος

Τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας περιεχομένου είναι η οικονομική προστασία έναντι ζημιών σε περίπτωση απώλειας του εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει πως αν τα προσωπικά αντικείμενα έχουν υποστεί ζημιά, τότε θα δοθεί η αποζημίωση που χρειάζεται για την αντικατάσταση τους. Παράλληλα, η ασφάλιση περιεχομένου προσφέρει σιγουριά και ψυχική ηρεμία πως αν συμβεί κάτι αναπάντεχο, θα υπάρξει η ανάλογη κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία.

Το κόστος της ασφάλισης περιεχομένου επηρεάζεται από κάποιους βασικούς παράγοντες όπως:

1. Η τοποθεσία της κατοικίας

Οι ασφαλιστικές εταιρίες υπολογίζουν το κόστος για την ασφάλιση με βάση και την περιοχή που βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αν βρίσκεται κοντά σε δάσος όποτε να κριθεί υψηλού κινδύνου για κάποια φωτιά, σε περιοχή που υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα ή ακόμα αν πρόκειται για τοποθεσία με μεγάλη εγκληματικότητα.

2. Αξία αντικειμένων

Είναι από τους βασικούς παράγοντες που η ασφαλιστική εταιρία λαμβάνει υπόψιν για να καθορίσει το κόστος. Όσο πιο ακριβά αντικείμενα ασφαλίζονται τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και το ασφάλιστρο.

3. Ποσό απαλλαγής

Πρόκειται στην ουσία για το ποσό που έχει συμφωνηθεί με την ασφαλιστική εταιρία, βάσει του οποίου ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής συμμετέχει σε μια πιθανή απώλεια η ζημιά. Το υπόλοιπο ποσό βαραίνει την  ασφαλιστική εταιρία. Αν έχει συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 500 ευρώ και η κλοπή των ηλεκτρικών συσκευών κοστολογηθεί για 2.000 ευρώ, σημαίνει πως ο συμβαλλόμενος θα πρέπει να καλύψει τα πρώτα 500 ευρώ ο ίδιος και η εταιρία τα υπόλοιπα 1.500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε ενοικιαστής είτε ιδιοκτήτης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή έτσι ώστε αν σας ενδιαφέρει να εντάξετε τη συγκεκριμένη παροχή στο ασφαλιστήριο σας ή να προχωρήσετε στην αγορά ενός αυτόνομου προγράμματος ασφάλισης περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα