Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού, βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει και να απελευθερώνει την χολή (το υγρό που παράγει το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των τροφίμων).

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην χοληδόχο κύστη, με συχνότερη τη χολολιθίαση, αλλά και τη χολοκυστίτιδα, ενώ στις πιο σοβαρές ανήκει η παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης.

Σε περιπτώσεις χολολιθίασης όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτελέσματα, τότε επιλέγεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, συνήθως λαπαροσκοπικά.  «Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή  αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία. Η επέμβαση γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικρή κάμερα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αποκολλήσει και να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μέσω μικρών οπών. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, ξεχωρίζει η άνευ πόνου μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς» αναφέρει στο ygeiamou.gr ο κ. Αλέξανδρος Δαρώμ διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Πώς καλύπτεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν ένα χρόνο αναμονής για ασφαλιστική κάλυψη σε παθήσεις της χολής. Όπως είναι κατανοητό,αν προκύψει η συγκεκριμένη πάθηση πριν την συμπλήρωση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου,τότε ο ασφαλισμένος δεν θα καλυφθεί από την εταιρία.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος παρουσιάσει έντονα συμπτώματα πόνου, έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα για να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις βάσει των όρων του συμβολαίου του. Το ποσοστό κάλυψης μπορεί να φτάσει στο 100% με το πόσο για εξετάσεις να ορίζεται περίπου στα 300 ευρώ.

Σε περίπτωση επέμβασης για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η εταιρία θα καταβάλει τα έξοδα νοσηλείας, τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου σε ποσοστό 100%. Εάν όμως στο συμβόλαιο έχει οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό απαλλαγής π.χ. 1.000 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα καλύψει το συγκεκριμένο, με την ασφαλιστική εταιρία να αναλαμβάνει να αποζημιώσει το υπόλοιπο. Εάν λόγου χάρη τα έξοδα νοσηλείας ανέλθουν σε 1.800 ευρώ και ο ασφαλισμένος έχει απαλλαγή της τάξεως των 1.000 ευρώ, τότε ο ίδιος θα κληθεί να καταβάλει τα χίλια ευρώ και η εταιρεία θα καλύψει τα 800 ευρώ.

Επιπροσθέτως αν στο συμβόλαιο υγείας περιλαμβάνεται χειρουργικό επίδομα ή ο ασφαλισμένος το διαθέτει ως αυτόνομο πρόγραμμα, τότε θα λάβει και μία εφάπαξ αποζημίωση το ύψος της οποίας καθορίζεται από τη βαρύτητα της επέμβασης. Στην προκειμένη περίπτωση η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είτε πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά είτε με με ανοιχτό χειρουργείο κατατάσσεται στην κατηγορία των βαρέων επεμβάσεων γενικής χειρουργικής.

Διαβάστε επίσης:

Αφαίρεση χοληδόχου κύστης: Η σοβαρή επιπλοκή με σημαντική θνητότητα

Πέτρες στη χολή: Πόσο χρήσιμο είναι το ασφαλιστήριο για την αφαίρεσή τους

Πέτρες στη χολή: Ποιοι ασθενείς απειλούνται με παγκρεατίτιδα – Πώς θα αποφύγουμε τον κίνδυνο