Πέτρες στην χολή ή κατά τον ιατρικό όρο χολολιθίαση είναι η παρουσία λίθων που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα στη χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση αφού υποφέρει το 15% του πληθυσμού του Δυτικού κόσμου. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος. Η κυρία λειτουργία της είναι να συγκεντρώνει μέρος του πεπτικού υγρού (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά την κατανάλωση φαγητού βοηθώντας στην πέψη των λιπαρών κυρίως ουσιών.

Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχοι πόροι) μέσα στο λεπτό έντερο. Η χοληδόχος κύστη λοιπόν, αποτελεί ένα «ρυθμιστικό» όργανο για την πέψη και μία δεξαμενή των χολικών αλάτων. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η χολή δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, γεγονός που σημαίνει ότι η αφαίρεσή της δεν προκαλεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα.

Για ποιους λόγους μπορεί να σχηματιστούν λίθοι στη χοληδόχο κύστη; Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το ήπαρ εκκρίνει περισσότερη χοληστερόλη απ’ ότι η χολή, αλλά και όταν η χολή περιέχει υπερβολική χολερυθρίνη (χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια). Η παραγωγή υπερβολικής χολερυθρίνης μπορεί να οφείλεται σε πιθανή κίρρωση του ήπατος, λοιμώξεις της χοληφόρου οδού όπως και σε διαταραχές του αίματος.

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες  για την εμφάνιση της χολολιθίασης περιλαμβάνεται η  παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό, η ταχεία απώλεια βάρους, και η διατροφή που είναι πλούσια σε θερμίδες, σάκχαρα, λίπη και χοληστερόλη. Βάσει στοιχείων η χολολιθίαση είναι μια πάθηση που προτιμά το γυναικείο φύλο. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ενδεχομένως παίζει ρόλο καθώς η δράση των οιστρογόνων αυξάνει τον κορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και μειώνει την κινητικότητα της χοληδόχου κύστης.

Συνήθως οι πέτρες στην χολή δεν δίνουν συμπτώματα. Εάν όμως προχωρήσουν στον χοληδόχο πόρο, μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη και προκαλούν χολοκυστίτιδα. Η τελευταία είναι μια φλεγμονή της κύστης, με συμπτώματα όπως έντονο πόνο στην κοιλιά, έμετους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Η χολοκυστίτιδα αποτελεί την πιο συνήθη επιπλοκή της χολολιθίασης και την πιο συχνή αιτία χολοκυστεκτομής. Επιπλέον, εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) ακόμη και παγκρεατίτιδα.

Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση της κατανάλωσης λιπαρών (κρέας, αλλαντικά) και γλυκών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα της χολολιθίασης συχνά επιμένουν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Η αφαίρεση της γίνεται λαπαροσκοπικά. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη της επεμβάσεως.

Ασφαλιστική κάλυψη στην χολοκυστεκτομή

Αν έχετε ήδη συνάψει πρόγραμμα ασφάλειας υγείας, σας καλύπτει όλα τα έξοδα ή ανάλογα με τη συμμετοχή σας, με μια χρονική αναμονή. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες προβλέπουν την πάροδο ενός έτους πριν αναλάβουν τις δαπάνες για παθήσεις χοληφόρου συστήματος.

Στην περίπτωση που υποφέρετε από χολολιθίαση και θέλετε να κάνετε ένα ασφαλιστήριο υγείας, τότε πιθανόν να κληθείτε από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να απαντήσετε σε κάποιες σχετικές ερωτήσεις όπως πότε διαπιστώθηκε η πάθηση και πως αντιμετωπίστηκε, χειρουργικά ή συντηρητικά.

Αν έχετε χειρουργηθεί στο παρελθόν για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα σας ζητηθεί ενημερωτικό σημείωμα του νοσοκομείου καθώς και το πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης. Στην περίπτωση που ακολουθήθηκε συντηρητική αγωγή, τότε θα σας ζητηθεί υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.

Οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας μπορούν να πραγματοποιήσουν επεμβάσεις και για την αντιμετώπιση σοβαρότερων ή λιγότερο επικίνδυνων επιπλοκών όπως η χολοκυστεκτομή που θεωρείται και είναι μια βαριά επέμβαση γενικής χειρουργικής κατά την οποία γίνεται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης .

Αναφορικά με την  αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών οι ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν και επιπλέον επεμβάσεις για παθήσεις που συνδέονται με την χολολιθίαση όπως η παγκρεατίτιδα και η χολώδης περιτονίτιδα,  μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποταθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ο οποίος θα σας εξηγήσει λεπτομερώς βάσει του συμβολαίου σας τι ασφαλιστική κάλυψη έχετε και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια παρόμοια κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατρός στο σπίτι: Πώς καλύπτουν τα ασφαλιστήρια την κατ’ οίκον εξέταση

Ακράτεια Ούρων: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση