Κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού θα επιλέξουν αρκετοί για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο ή ακόμα ίσως θα χρειαστούν νοσηλεία εκτάκτως γιατί μια άτυχη στιγμή τους βρήκε έξω από τα πάτρια εδάφη. Τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης προβλέπουν για τις περιπτώσεις αυτές την κάλυψη του ασφαλισμένου, όχι όμως κατά τον ίδιο τρόπο αλλά σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας και τον τύπο του συμβολαίου (π.χ. βασικό ή ενισχυμένο).

Όρια κάλυψης

Οι περισσότερες εταιρείες θα καλύψουν στο 100% τη νοσηλεία σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις εγχώριες νοσηλείες (απαλλαγή κ.ο.κ.) ή θα θέσουν όριο π.χ. 80% εφόσον πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα. Συνήθως νοσηλείες εκτός Ευρώπης καλύπτονται με μειωμένο όριο, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς που αναφέρονται ρητώς στο περίγραμμα πολλών συμβολαίων και για τις οποίες η κάλυψη φτάνει έως ενός ορίου από 70%-95% και όσα ακόμα ισχύουν για την απαλλαγή ή συμμετοχή του ασφαλισμένου στα νοσήλια.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσήλια αφορούν τα έξοδα δωματίου και διατροφής, αναγκαίες εξετάσεις πριν και μετά την αντιμετώπιση του περιστατικού καθώς και τις αμοιβές χειρουργού, αναισθησιολόγου και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί για τις νοσηλείες χωρίς διανυκτέρευση.

Συμμετοχή ασφαλισμένου

Κάποιες εταιρείες διευκρινίζουν ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένο στα νοσήλια θα αλλάξει εφόσον συμμετέχει και άλλος δημόσιος ή ιδιωτικό ασφαλιστικός φορέας και έτσι μπορεί να μειωθεί εάν η συμμετοχή του άλλου φορέα είναι μικρότερη του ποσού που πρέπει να καλύψει ο ασφαλισμένος, ή να μηδενιστεί αν η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη.

Προέγκριση νοσηλείας

Η ενημέρωση της εταιρείας πριν τη νοσηλεία στο εξωτερικό είναι βασικό προαπαιτούμενο που επισημαίνεται στα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα. Συγκεκριμένα, πριν την προγραμματισμένη επέμβαση η εταιρεία θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με αυτήν εγγράφως είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης στο αρμόδιο τμήμα, ενώ κάποιες εταιρείες διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους παρέχοντας τη δυνατότητα για προέγκριση νοσηλείας μέσα από τις εφαρμογές (apps) τους για smart phones

Κάποιες εταιρείες ωστόσο θα καλύψουν τη νοσηλεία έστω και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, μέχρι όμως του ορίου των αντίστοιχων χρεώσεων των συμβεβλημένων νοσοκομείων τους στην Ελλάδα.

Συμβεβλημένο ή μη

Υπάρχουν εταιρείες που το δίκτυο υγείας τους περιλαμβάνει κλινικές του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή θα καλύψουν τον ασφαλισμένο κατά τα προβλεπόμενα για τις νοσηλείες στην Ελλάδα. Αν όμως ο ασφαλισμένος επιλέξει μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, η εταιρεία μετά τη σχετική ενημέρωση θα καλύψει κατά τα «συνήθη και εύλογα έξοδα» που αντιστοιχούν στη χώρα της νοσηλείας, τις δαπάνες δηλαδή για ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες όπως ορίζονται από το γενικό επίπεδο τιμών της εκεί αγοράς ιατρικών υπηρεσιών.

Η αποζημίωση

Η διαδικασία ξεκινά με την αναγγελία της νοσηλείας στην εταιρεία και:

  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων· συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση Ατυχήματος/Ασθενείας, το εισιτήριο και εξιτήριο, τον ιατρικό φάκελο με τα αιτία εισαγωγής, το ιστορικό νοσηλείας, την αγωγή που εφαρμόστηκε και κουπόνια από φάρμακα, αποτελέσματα εξετάσεων-βιοψιών, πρακτικό χειρουργείου, οδηγίες εξιτηρίου, αποτελέσματα εξετάσεων που προηγήθηκαν της νοσηλείας, των πρωτότυπων τιμολογίων και παραστατικών νοσηλείας όπως αποδείξεις ιατρών και λοιπά έξοδα,
  • τα δικαιολογητικά εξόδων προκειμένου να δοθεί η αποζημίωση πρέπει να είναι πρωτότυπα, θεωρημένα από την αντίστοιχη Ελληνική Προξενική Αρχή και επισήμως μεταφρασμένα,
  • σε περίπτωση πρωτότυπων αποδείξεων και τιμολογίων σε ξένο νόμισμα, θα ληφθεί ως ισοτιμία του ευρώ µε το αντίστοιχο ξένο νόμισμα η τρέχουσα για εκείνη την ημερομηνία.

Πότε ενεργοποιείται η κάλυψη

Η κάλυψη για την περίπτωση ασθένειας ενεργοποιείται εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου για νοσηλείες σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετά από 6 μήνες όμως για χώρες εκτός Ευρώπης. Στην περίπτωση ατυχήματος, η κάλυψη ενεργοποιείται από την ημέρα που ξεκίνησε η ασφάλιση.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Ασφάλιση: Μεταφέρεται το συμβόλαιο στο εξωτερικό; Όλες οι περιπτώσεις

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;