Αναμφισβήτητα η συνειδητή απόφαση για δημιουργία οικογένειας αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή κάποιου. Η έλευση ενός παιδιού στον κόσμο σίγουρα σηματοδοτεί αλλαγές σε πολλά επίπεδα για όλη την οικογένεια. Είναι γεγονός πως ο ερχομός ενός παιδιού γεννά πολύ όμορφα συναισθήματα, δημιουργούνται όμως και πολλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις υποχρεώσεις σίγουρα ο οικονομικός παράγοντας είναι σημαντικός και θα πρέπει με κάποιο τρόπο το ζευγάρι να φροντίσει και τα ζητήματα τέτοιας φύσεως που προκύπτουν με τη δημιουργία οικογένειας.

Στην ασφαλιστική αγορά δεν υπάρχουν αυτούσια προγράμματα ασφάλισης μητρότητας αλλά περιλαμβάνονται σε ατομικά ή ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας. Ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που περιλαμβάνει την ασφάλιση μητρότητας θα βοηθήσει έτσι ώστε να αποφύγετε τα πολλά έξοδα στο μαιευτήριο, ειδικά αν δεν υπάρχει δημόσιο ταμείο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αν στα άμεσα σχέδια σας, είναι η δημιουργία οικογένειας, όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν μια αναμονή μέχρι δύο χρόνια έτσι ώστε να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη. Η αναμονή ξεκινά από την ημέρα που θα υπογραφεί το συμβόλαιο υγείας.

Η ασφάλιση μητρότητας περιλαμβάνει έξοδα που σχετίζονται με προγεννητικές, μεταγεννητικές θεραπείες και εξετάσεις, καισαρική τομή, κανονική γέννα, κόστος μεταφοράς στο νοσοκομείο καθώς και πιθανές συγγενείς γενετικές ανωμαλίες.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν στην ασφάλιση μητρότητας και την ασφάλιση του νεογνού για ένα έτος. Στην συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλιστεί το μωρό με ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα υγείας. Ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως με αυτό τον τρόπο οι γονείς θα νιώθουν σιγουριά και βεβαιότητα ότι το παιδί τους θα έχει την φροντίδα και την ασφάλεια που θέλουν.

Η αποζημίωση για το επίδομα τοκετού χορηγείται εφάπαξ και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό τοκετών. Το ποσό της αποζημίωσης κυμαίνεται από  800 ευρώ με 4.000 ευρώ αναλόγως πάντα από την εταιρία, τους όρους του κάθε συμβολαίου και από τις παροχές που έχει επιλέξει η ασφαλισμένη.

Προϋπόθεση αποζημίωσης  είναι πως κατά τη διάρκεια της σύναψης του συμβολαίου δεν υπήρχε εγκυμοσύνη και πως δεν θα υπάρξει για τους επόμενους 24 μήνες.

Το κόστος για το επίδομα μητρότητας εξαρτάται από τις καλύψεις που παρέχει η ασφαλιστική εταιρία και το πρόγραμμα που έχει επιλεχθεί. Ενδεικτικά το κόστος μπορεί να ξεκινά από το 100 ευρώ.

Συμπερασματικά όταν μια γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει στην σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας, θα πρέπει να σκεφτεί την πιθανότητα να συμπεριλάβει και την ασφάλιση μητρότητας αφού πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα. Να συγκρίνει προγράμματα, παροχές, προνόμια και πιθανές εκπτώσεις που μπορεί να ισχύουν εκείνη την περίοδο. Να εξετάσει επίσης το ποσό του επιδόματος που δίνεται από κάθε ασφαλιστική εταιρία και κάτω από ποιες συνθήκες.

Η συμβουλή και η καθοδήγηση από έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι πολύ σημαντική αφού η απόφαση για την επιλογή του ασφαλιστηρίου υγείας θα πρέπει να βασιστεί στις ανάγκες αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες της ασφαλισμένης ή/ και του ζευγαριού.

Διαβάστε επίσης:

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας

Αυτό είναι το πιο «δυνατό» πρόγραμμα που θα σας προτείνει ο ασφαλιστικός σύμβουλος