Οι  ενοχλήσεις στο στομάχι αποτελούν από τις πλέον συχνές και μπορεί να οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, από κάποιον παθογόνο παράγοντα έως το στρες. Σε περίπτωση που υποκρύπεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα ο γαστρεντερολόγος είναι πιθανό, με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εικόνα, να συστήσει  περαιτέρω διερεύνηση με τη βοήθεια μιας γαστροσκόπησης.

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται για να εκτιμηθούν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου όπως καούρες, ξινίλες, δυσκολίες στην κατάποση, ναυτία, δυσκολίες κατά την πέμψη, ανεξήγητη αναιμία καθώς και απώλεια βάρους.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γαστρεντερολόγος- ενδοσκόπος  μπορεί να αποφασίσει πως χρειάζεται να πάρει για βιοψία ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του στομάχου ή του οισοφάγου. Με την συγκεκριμένη εξέταση ελέγχεται με μεγάλη ακρίβεια η ύπαρξη του E.pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η γαστροσκόπηση προσφέρει την άμεση διάγνωση των παθήσεων του οισοφάγου όπως η οισοφαγίτιδα και οι διαβαθμίσεις της, ο καρκίνος του οισοφάγου καθώς και καλοήθεις όγκοι. Πρέπει να σημειωθεί πως η εξέταση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν δώσει την συγκατάθεση του ο ασθενής, ακόμα και αν έχει κριθεί αναγκαία. Επίσης όταν υπάρχει πρόσφατο επεισόδιο εμφράγματος και σοβαρή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού αποφεύγεται η γαστροσκόπηση.

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες αναγράφουν πως καλύπτουν την συγκεκριμένη εξέταση, ενώ άλλα ασφαλιστήρια περιλαμβάνουν στις παροχές τους ένα ποσό για να καλυφθεί η εξέταση.

Ο ασφαλισμένος επίσης θα μπορεί να επωφεληθεί από εκπτώσεις και προνομιακές τιμές σε ασφαλιστικά προγράμματα και να πραγματοποιήσει την εξέταση σε συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα βάσει των όρων του συμβολαίου.

Αν η εξέταση αυτή στην πορεία οδηγήσει σε νοσηλεία λόγω μιας πιθανής αφαίρεσης πολύποδα, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στα έξοδα μέσω της απαλλαγής που πιθανόν να περιλαμβάνεται στο ιδιωτικό του ασφαλιστήριο.

Παλαιότερα τέτοιες επεμβατικές εξετάσεις δεν καλύπτονταν από τα ασφαλιστήρια υγείας και δεν εγκρίνονταν από το αρμόδιο τμήμα. Τα τελευταία χρόνια όμως οι ασφαλιστικές εταιρίες συμπεριέλαβαν τη γαστροσκόπηση τόσο στα ασφαλιστικά προγράμματα όσο και στα εξωνοσοκομειακά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλισμένος προτού πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εξέταση, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστικής του εταιρίας ή τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για να λάβει την καθοδήγηση που πρέπει βάσει των όρων του συμβολαίου του.

 

Διαβάστε επίσης

Οι ασφαλιστικές καλύψεις που αφορούν τα υπογόνιμα ζευγάρια

Ασφαλιστήριο: Έξι πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν προγραμματίσετε μια επέμβαση