Εκτός από τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξαφνικής ασθένειας ή ατυχήματος, υπάρχουν και οι προγραμματισμένες που πολλές φορές γεννούν παραπάνω άγχος και φόβο, ίσως επειδή έχουμε το χρόνο να τις σκεφτόμαστε και να ανησυχούμε γι’ αυτές!

Πριν κλείσουμε το ραντεβού με τον χειρουργό μας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν πρέπει να παραλείψουμε να ρωτήσουμε στον ασφαλιστικό μας σύμβουλο ή να ελέγξουμε στους όρους του συμβολαίου μας.

1.Εξετάστε αν χρειάζεται προέγκριση από την ασφαλιστική εταιρία

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί η ασφαλιστική σας εταιρία ή ο ασφαλιστικός σας διαμεσολαβητής για την απόφαση σας να προχωρήσετε σε μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση συνήθως 5 ημέρες πριν. Μην περιμένετε όμως μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσκομίσετε επιπλέον έγγραφα και να χάσετε την προθεσμία.  Δεν μπορείτε όμως να κάνετε το αίτημα πολύ νωρίς. Η προέγκριση, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει ισχύ για επεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι και 30 ημέρες μετά.

2.Είστε καλυμμένοι για αυτή την επέμβαση;

Αυτή η ερώτηση είναι ίσως η πιο συχνή που γίνεται στην ασφαλιστική εταιρία ή στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Η ερώτηση αυτή είναι σημαντική γιατί πρέπει να γνωρίζετε αν το ασφαλιστικό πρόγραμμα που έχετε, σας παρέχει κάλυψη για μια προγραμματισμένη επέμβαση. Στην περίπτωση που δεν σας καλύπτει, τότε το κόστος θα το επωμιστείτε οι ίδιοι. Για παράδειγμα αν κάποιος θελήσει να κάνει μια επανορθωτική επέμβαση για αισθητικούς λόγους, τότε κανένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα δεν θα του παράσχει κάλυψη.

3.Δεύτερη Ιατρική Γνώμη

Είναι αλήθεια πως όταν προκύπτει ένα ιατρικό θέμα πολλές φορές αναζητούμε μια δεύτερη ιατρική γνώμη. Πρέπει να εξετάσετε αν βάσει συμβολαίου η ασφαλιστική σας εταιρία καλύπτει τα έξοδα προκειμένου να λάβετε δεύτερη γνώμη από εξειδικευμένο γιατρό του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών μέσων και μεθόδων επικοινωνίας, που δεν απαιτούν την κλινική εξέταση του ασθενή.

4.Τι δεν καλύπτουν  οι παροχές  του συμβολαίου

Υπάρχουν κάποιες παθήσεις για τις οποίες δεν καλύπτονται έξοδα για ιατρικές επισκέψεις, Διαγνωστικές Εξετάσεις και Χειρουργικές Επεμβάσεις, Νοσηλείες ή κάθε φύσης
θεραπεία για αισθητική ή πλαστική χειρουργική, εκτός εάν οι επεμβάσεις αισθητικής ή πλαστικής χειρουργικής απαιτούνται για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η ασφαλιστική κάλυψη.

5. Συμμετοχή και Απαλλαγή

Είναι σημαντικό να υπολογίσετε τη συμμετοχή που έχετε επιλέξει στο ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας. Για παράδειγμα αν έχετε δηλώσει μια συμμετοχή 500 ευρώ και τα έξοδα από μια χειρουργική επέμβαση ανέρχονται στις 2.000 ευρώ, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα καταβάλλει 1.500 ευρώ. Το ποσό των 500 ευρώ της απαλλαγής θα βαρύνει τη δική σας τσέπη.

5. Πότε θα πάρετε την αποζημίωση

Εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αναφέρονται και δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως ασάφειες στα τιμολόγια, αδικαιολόγητες χρεώσεις, μη εργάσιμες ημέρες και άλλα σχετικά, μπορείτε να υπολογίσετε περίπου 15 ημέρες για την έκδοση της επιταγής.

Συμπερασματικά προτού προγραμματίσετε μια επέμβαση στον κοντινό μέλλον φροντίστε να έχετε ενημερωθεί αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Ασφάλιση ζωής: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιατρικό έλεγχο που προηγείται