Τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα στα παιδιά και έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τους γονείς. Ειδικά αυτήν την εποχή του χρόνου με την έξαρση των ιώσεων, οι λοιμώξεις σε μικρούς και μεγάλους αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Παράγοντες πρόκλησης των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά είναι ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους όπως σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Οι λοιμώξεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και επηρεάζουν τον φάρυγγα, τις αμυγδαλές και τα λεγόμενα «κρεατάκια» δηλαδή τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις .

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν ιστούς του λεμφικού συστήματος που συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Οι αμυγδαλές  βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα του στοματοφάρυγγα και συνήθως είναι ορατές με το άνοιγμα του στόματος. Από την άλλη, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δηλαδή τα κρεατάκια, βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και δεν είναι ορατές.

Οι λοιμώξεις σε αυτές τις περιοχές του στοματοφάρυγγα προκαλούν διόγκωση του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα λόγω της θέσης τους να προκαλείται μερική ή και πλήρης απόφραξη του αεραγωγού. Στην περίπτωση των διογκωμένων αμυγδαλών προκαλείται απόφραξη του στοματοφάρυγγα, ενώ τα κρεατάκια προκαλούν ρινική απόφραξη.

Η αναγκαιότητα μιας χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από παράγοντες όπως η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων αλλά και παρουσία συμπτωμάτων όπως είναι οι άπνοιες στον ύπνο, η αδυναμία του παιδιού να αναπνεύσει από την μύτη καθώς και συχνές ωτίτιδες.

Η χειρουργική επέμβαση συστήνεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε όλες τις εποχές.

Στα συμβόλαια υγείας τις συναντάμε με τους όρους «Αμυγδαλές, Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις, Κρεατάκια» παθήσεις που αποζημιώνονται με μια χρονική αναμονή ορισμένων μηνών έπειτα από την έναρξη του συμβολαίου για ενήλικες και ανήλικους. Η κάλυψη παρέχεται είτε το παιδί διαθέτει δικό του ασφαλιστικό πρόγραμμα είτε ως εξαρτημένο μέλος σε ασφαλιστικό συμβόλαιο του γονέα.

Η αποζημίωση αφορά όλες τις δαπάνες που θα προκύψουν από μια νοσηλεία για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων σε νοσοκομείο της επιλογής των γονιών. Παράλληλα, βάσει των όρων του συμβολαίου παρέχεται κάλυψη για δαπάνες πριν και μετά το χειρουργείο που αφορούν την συγκεκριμένη πάθηση.

Σημαντικό ρόλο στις καλυπτόμενες δαπάνες μπορεί να παίξει η επιλογή του γονέα να έχει κάποια συμμετοχή. Αν έχει συμφωνηθεί μια συμμετοχή 1.000 ευρώ και κάλυψη δημόσιου ταμείου 300 ευρώ με την συνολική δαπάνη να κοστολογείται στα 1.900 ευρώ, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα κληθεί να καταβάλλει 600 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση σκόπιμο είναι να επικοινωνείτε με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σας, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από τις δυνατότητες που σας εξασφαλίζει το συμβόλαιο σας.

Διαβάστε επίσης

Κρεατάκια: Πότε πρέπει να αφαιρούνται – Kαι άλλες 5 απορίες των γονιών

Αμυγδαλίτιδα: Να γιατί υποτροπιάζει διαρκώς