Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, αντιδρώντας στα «επαίσχυντα», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back). Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Π.Σ.Φ. και επικυρώθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, κηρύσσοντας ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:00 π.μ.

Εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά και παράλληλα καλούνται σε απεργία και οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα μέτρα των claw-back και rebate που «έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων». Το 2013 υπήρξε επίσης δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ.

Η θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, επιβάρυνε περαιτέρω τον κλάδο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, καθώς «κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της “υπέρβασης”».

Το χειρότερο είναι όπως αναφέρουν ότι «το claw-back επιβάλλεται σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για την συνταγογράφηση τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν».

Από τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ, στην παροχή της φυσικοθεραπείας, ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου, με αποστολή εξαψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου (OTP), ο οποίος παραδίνεται στο φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο μαζί με το παραπεμπτικό στο οποίο αντιστοιχεί και άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματοποίηση των φυσικοθεραπειών.

Η επιτρεπτή δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ στα 77.700.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – η υποβληθείσα δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 48.867.092,23 ευρώ με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 ευρώ.

«Συνεπώς τα 30.000.000 ευρώ που προκύπτει ως “υπέρβαση”, στο τέλος του έτους θα επιστραφεί αναγκαστικά στον ΕΟΠΥΥ από τους φυσικοθεραπευτές. Το τραγικό είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη δόσεις κάθε μήνα για το clawback του 2018-2019 και σε αυτό το ποσό προστίθεται η εκάστοτε μηνιαία υπέρβαση του clawback, δηλαδή θα προστεθεί η δόση για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε. Σημειώνουμε ότι όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας για να αδειοδοτηθούν πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 70 τ.μ. και κατά συνέπεια έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος (ενοίκιο υψηλό, ΔΕΗ, θέρμανση κλπ)» υπογραμμίζουν, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησής τους.

Κι αυτό, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι καλύψεις και διευρύνονται οι παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φυσικοθεραπεία και παράλληλα για κάποιες παθήσεις η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας είναι εφ’ όρου ζωής (πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση, εγκεφαλικά κλπ), χωρίς ωστόσο να ακολουθείται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Π.Σ.Φ. πιστεύει ότι έχει επέλθει πλέον μια ριζική και ουσιώδης μεταβολή των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχτηκαν τα μέρη για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ως εκ τούτου προχωράει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας:
• Την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος.
• Την άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.