Η ασφάλεια υγείας είναι εκείνο το πρόγραμμα που θα σας καλύψει σε μια πιθανή ασθένεια ή κάποιο ατύχημα που μπορεί να συμβεί. Είναι ο τρόπος για να εξασφαλιστείτε εσείς ή/και τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε μια δύσκολη στιγμή μέσα από τις παροχές και τις καλύψεις που προσφέρει. Ειδικότερα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί σύμβαση μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας και του ασφαλισμένου. Η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει έναντι ασφαλίστρου στον ασφαλισμένο, συγκεκριμένες παροχές και υπηρεσίες.

Όσοι έχετε συνάψει ασφαλιστήριο υγείας θα χρειαστεί να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων που ενδέχεται να σας φέρουν σε αμηχανία. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν την ηλικία, το βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ, το ατομικό ιστορικό υγείας σας, τυχόν χρόνιες παθήσεις, αλλά και επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, καθώς και τη φυσική σας κατάσταση με ερωτήσεις που αφορούν το αν αθλείστε ή κάνετε extreme sport.

Eιναι σημαντικό να απαντήσετε με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις. Διότι από αυτό εξαρτάται και το ύψος των ασφαλίστρων, οι προσφερόμενες καλύψεις, καθώς και ο χρόνος έναρξης αυτών. Ακόμα και οι ερωτήσεις σχετικά με  «κακές» συνήθειες όπως το τσιγάρο ή το αλκοόλ έχουν την δική τους σημασία, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις το ασφάλιστρο είναι πιο ακριβό.

Όμως αν διαβάσετε πιο προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου σας  θα διαπιστώσετε ότι με την υπογραφή σας δεσμεύεστε για την ορθότητα, την ακρίβεια αλλά και την πληρότητα όσων έχετε δηλώσει. Το λεκτικό σε αυτούς τους όρους είναι σημαντικό καθώς υπογράφοντάς εγγυάστε πως ό,τι έχετε δηλώσει είναι αληθές και ακριβές, ενώ δεν έχετε παραλείψει κάποιο σημανιτκό περιστατικό.

Η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας  με σκοπό την μείωση των ασφαλίστρων ή και την εξασφάλιση καλυτέρων όρων στο συμβόλαιο μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη κίνηση. Μάλιστα υπάρχουν τέτοια παραδείγματα εξαπάτησης που δυστυχώς κατέληξαν ακόμα και στα δικαστήρια. Όπως η απόφαση του Εφετείου Αθηνών (159/2009) που δικαίωσε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, η οποία ακύρωσε ασφαλιστήριο συμβόλαιο λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων ασφαλισμένου. Ειδικότερα, μια 55χρονη είχε δηλώσει ότι κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα, αντί τριών, με αποτέλεσμα όταν ζήτησε την κάλυψη νοσοκομειακών εξόδων για πνευμονολογικό πρόβλημα, η εταιρία να αρνηθεί την αποζημίωση.

Η ειλικρινής απάντηση ακόμα και για το ιατρικό ιστορικό σας είναι σημαντική αν αναλογιστείτε ότι σίγουρα στο μέλλον θα σας βγάλει από μια πιθανή δύσκολη θέση στην οποία μπορεί να βρεθείτε εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας. Αν για παράδειγμα έχετε βιώσει κάποιο επεισόδιο εμφράγματος, χωρίς να το δηλώσετε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, και συνάψετε ένα νέο ασφαλιστήριο, τότε θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση αν προκύψει κάποιο νέο επεισόδιο με την καρδιά σας.

Καταλαβαίνετε πως θα αποκαλυφθεί έτσι στην ασφαλιστική εταιρία η πραγματική εικόνα για την υγεία σας μέσω των εξετάσεων στο νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα θα είναι η ασφαλιστική εταιρία να μην σας καλύψει τα πιθανά νοσήλια. Η πιθανότητα επίσης να κατηγορηθείτε για απάτη είναι μεγάλη, καθώς και η πιθανότητα η ασφαλιστική εταιρία να προβεί σε ακύρωση του συμβολαίου υγείας.

Επίσης η απόκρυψη της πραγματικής ηλικίας δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι αθώο στην σύναψη του συμβολαίου. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει δοθεί η σωστή ηλικία, το ασφάλισμα ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν και των ασφαλίστρων που αντιστοιχούν στην πραγματική ηλικία σας όταν έγινε η ασφάλεια. Επίσης υπάρχει η περίπτωση το ασφαλιστήριο να ακυρωθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, στην περίπτωση που η πραγματική ηλικία σας ήταν εκτός των ορίων ασφάλισης σύμφωνα με τα τιμολόγια της εταιρείας.

Οι αρμόδιοι της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν ότι ψευδείς δηλώσεις γίνονται και σχετικά με το βάρος. Στην περίπτωση αυτή παθήσεις που μπορεί να προκύψουν οφειλόμενες σε νοσογόνο παχυσαρκία (π.χ. με ΔΜΣ άνω του 45) ενδέχεται να μην καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρία.

Η ειλικρίνεια και η καλή πίστη είναι η σταθερή βάση πάνω στην οποία πρέπει να χτιστεί ένα πρόγραμμα υγείας. Απαραίτητος παράγοντας της καλής σχέσης με την ασφαλιστική εταιρεία είναι η ειλικρίνεια κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του προγράμματος νοσηλείας. Τυχόν προβλήματα υγείας που προϋπάρχουν, θεραπείες οι οποίες ακολουθούνται ή προηγούμενες νοσηλείες πρέπει να γνωστοποιούνται απαραιτήτως στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Αν δεν γνωστοποιηθούν, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτηθεί ένα συμβόλαιο κενού περιεχομένου, το οποίο είναι πιθανό να μην σας καλύψει την κρίσιμη ώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατρός στο σπίτι: Πώς καλύπτουν τα ασφαλιστήρια την κατ’ οίκον εξέταση

Ακράτεια Ούρων: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση