Ασφαλιστήριο: Tι πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε περάσει έμφραγμα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ενημερωθείτε σχετικά με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, όλα όσα πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που το έχετε βιώσει, αλλά και τι θα πρέπει να γνωρίζετε εάν επιθυμείτε να καλυφθείτε ασφαλιστικά με το συγκεκριμένο ατομικό ιστορικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΟΣ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την αιφνίδια απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας λόγω θρόμβου πάνω σε μια υπάρχουσα αθηρωματική πλάκα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση εμφράγματος όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης. Οι παράγοντες αυτοί επιβαρύνουν την υγεία και δημιουργούν προϋποθέσεις καρδιαγγειακού κινδύνου.

To έμφραγμα  αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο με την συχνότητα της ασθένειας να προσδιορίζεται σε αναλογία 195,3/100.000 για τους άντρες και 115,0/100.000 για τις γυναίκες – τα συγκεκριμένα ποσοστά μειώνονται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μείωση της θνητότητας καθώς και των επιπλοκών του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Στις ΗΠΑ όλο και περισσότερες γυναίκες νεότερης ηλικίας υφίστανται έμφραγμα σε σχέση με 20 χρόνια πριν, κάτι που δεν ισχύει για τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, στους οποίους τα ποσοστά εμφανίζουν μια σχετική βελτίωση – αντίστοιχη είναι και η πορεία της νόσου στις χώρες της Ευρώπης.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το έμφραγμα δεν είναι κοινά σε όλους. Τα κυριότερα είναι η αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα, ο πόνος στο θώρακα, ο οποίος αντανακλάται στη γνάθο, στο λαιμό,στον ώμο και στην πλάτη, ο πόνος ή το μούδιασμα στο ένα χέρι ή και στα δύο, ο πόνος στην περιοχή της άνω κοιλίας, αλλά και η δύσπνοια, η ναυτία και η έντονη εφίδρωση.

Οι συνήθεις επιπλοκές είναι οι αρρυθμίες και η βλάβη του μυοκαρδίου -όσο καθυστερεί να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της αρτηρίας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιαστούν. Ωστόσο ακόμη και μετά τη διάνοιξη, ο κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές είναι υπαρκτός κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την εμφάνιση του εμφράγματος. Γι’ αυτό το λόγο ο ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παρακολουθείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Τι πρέπει να ξέρετε για το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας

Ασφαλιστικά το έμφραγμα θεωρείται σοβαρή ασθένεια, η οποία καλύπτεται στο ασφαλιστήριο υγείας στην περίπτωση που δεν το είχατε  εκδηλώσει πριν από την σύναψη του συμβολαίου σας. Με απλά λόγια, εάν έχετε ήδη συνάψει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας και στη συνέχεια παρουσιαστεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τότε θα αποζημιωθείτε για τυχόν επεμβάσεις και νοσήλια, πάντοτε φυσικά αναλόγως του συμβολαίου σας.

Στην περίπτωση που έχετε ατομικό ιατρικό ιστορικό εμφράγματος και επιθυμείτε να κάνετε μια ασφάλιση υγείας, υπάρχει πιθανότητα κάποιες εταιρείες να μην προχωρήσουν στη σύναψη συμβολαίου. Ωστόσο, θα εξετάσουν τις πιθανότητες ασφάλισης εάν το καρδιαγγειακό επεισόδιο ήταν ήπιο και, ανάλογα με την ηλικία σας, θα σας ζητηθούν ορισμένες εξετάσεις που θα πιστοποιούν την καρδιαγγειακή σας κατάσταση. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά – δηλαδή έχετε αποδεδειγμένα γερή καρδιά – τότε μετά από ένα εύλογο διάστημα για το οποίο θα σας ενημερώσει ο ασφαλιστής (π.χ. 5 έτη) μπορεί να προχωρήσει η ασφάλειά σας.

Οι περισσότερες εταιρείες σήμερα δεν θα αρνηθούν τη σύναψη ασφαλιστηρίου αλλά θα ζητήσουν πληροφορίες και πρόσφατες εξετάσεις αναφορικά με το συμβάν, ώστε να εκτιμήσουν τον ασφαλιστικό κίνδυνο και να αποφασίσουν αν θα εξαιρεθεί οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση σχετίζεται με το έμφραγμα ή αν θα τεθεί επασφάλιστρο.

Κάθε εταιρεία έχει τη δική της πολιτική. Για περισσότερες λεπτομέρειες καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ώστε να σας καθοδηγήσει στην ιδανική λύση για σας.

Διαβάστε επίσης:

Ετήσιο check-up για όλους: Τι παρέχει το ασφαλιστήριο

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Είναι η ασφάλιση το κλειδί της μακροζωίας; Επιστημονικά στοιχεία δίνουν την απάντηση