Οι ταχύτατοι ρυθμοί και οι «κακές» συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής στοιχίζουν ακριβά στην υγεία. Ένα από τα όργανα-στόχους τους είναι και ο οισοφάγος, οι παθήσεις και διαταραχές του οποίου, ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με δυσφαγία, αισθήματα καύσου, πόνο κατά την κατάποση, βήχα, οδοντικές βλάβες και κακή συνολικά στοματική υγεία, στομαχόπονο κ.α..

Έτσι, παχυσαρκία, κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες (ανθυγιεινά τρόφιμα, μεγάλες ποσότητες, κατάκλιση μετά το φαγητό) μεταξύ άλλων θα πυροδοτήσουν τη βασικότερη αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και αφορά έως και το 40% του δυτικού κόσμου, οι μισοί εκ των οποίων θα εμφανίσουν οισοφαγίτιδα.

Έπειτα, κινητικές διαταραχές του οισοφάγου μπορεί να οφείλονται σε αυτοάνοσους μηχανισμούς ή άγνωστα αίτια (ιδιοπαθείς), όπως στην περίπτωση της αχαλασίας και τη σταδιακή εκφύλιση των νεύρων που ελέγχουν τους οισοφαγικούς μυς. Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν δύο ακόμα συχνές καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου, ο οισοφάγος Barrett και η διαφραγματοκήλη, επιπλοκές συχνά της ΓΟΠ. Τόσο η αχαλασία όσο και ο οισοφάγος Barrett αποτελούν προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, ενώ η ΓΟΠ διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Καλύψεις για τις τέσσερις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου:

Οι ασφαλισμένοι που θα εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στην αρχή μπορούν να αξιοποιήσουν τις παροχές διαγνωστικών εξετάσεων που προβλέπει το νοσοκομειακό τους πρόγραμμα (εάν έχουν προσθέσει την κάλυψη) είτε το ανεξάρτητο συμβόλαιο πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης, τα οποία περιλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών γαστρεντερολόγου δωρεάν είτε επί μειωμένου κόστους.

Προσοχή όμως· οι απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική τομογραφία) και οι ενδοσκοπήσεις (οισοφαγοσκόπηση, γαστροσκόπηση) που διενεργούνται για τη διάγνωση οισοφαγικών προβλημάτων καλύπτονται συνήθως από τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, και σπανιότερα από προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη). Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ενδοσκοπικές εξετάσεις εδώ και για τις απεικονιστικές εδώ. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που χρειαστεί λήψη βιοψιών (π.χ. οισοφάγος Barrett) -η οποία βέβαια γίνεται συνήθως κατά την ενδοσκόπηση-, είναι αναγκαίο το νοσοκομειακό πρόγραμμα.

Για κάποιες παθήσεις όπως η ΓΟΠ, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική (π.χ. αντιόξινα, γαστρορυθμιστικά φάρμακα), σε περίπτωση επιπλοκών ωστόσο ή σοβαρών περιστατικών όπως ο οισοφάγος Barret και η διαφραγματοκήλη, η εγχειρητική θεραπεία θα αποτελέσει μονόδρομο.

Στους πίνακες επεμβάσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων εντοπίζονται μέθοδοι όπως οισοφαγεκτομή (μερική, ολική) για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις, μυοτοµή οισοφάγου, πλαστική ή διόρθωση διαφραγματοκήλης, διαστολή οισοφάγου σε περιπτώσεις στένωσης με τους διαστολείς ώθησης (κηρία), κάθε μία από τις οποίες αποζημιώνεται σύμφωνα με πώς αξιολογείται από την κάθε εταιρεία ως προς τη σοβαρότητα (συνήθως βαριές και εξαιρετικά βαριές).

Ενημερωθείτε σχετικά από τον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε