Κάθε εταιρεία έχει διαμορφώσει έναν πίνακα αμοιβών χειρουργικών επεμβάσεων που θέτει ένα ανώτατο όριο για τις αμοιβές των χειρουργών και αναισθησιολόγων ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε επέμβασης για να αποφεύγονται υπέρογκες απαιτήσεις. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου ένας χειρουργός γνωρίζει ότι ο ασθενής του έχει ιδιωτική ασφάλεια δεν αποκλείεται να χρεώσει πολύ περισσότερα από ότι συνήθως.

Αυτός ο πίνακας είναι βασικότατο στοιχείο για την επιλογή ενός καλού ασφαλιστηρίου. Όσο υψηλότερος τόσο καλύτερα και ειδικά σε περιπτώσεις επεμβάσεων στο εξωτερικό όπου οι αμοιβές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι στην Ελλάδα.

Στην πράξη ο πίνακας ιατρικών αμοιβών στην Ελλάδα έχει σχετικά περιορισμένη σημασία καθώς όλα σχεδόν τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα με ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι και οι γιατροί εκεί έχουν αποδεχτεί τις συμβάσεις που δεν ξεπερνάνε αυτά τα ποσά.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ασθενής θέλει να καλέσει ένα δικό του γιατρό να τον χειρουργήσει σε ένα συμβεβλημένο νοσοκομείο;

Σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να πληρώσει όλα τα υπόλοιπα έξοδα στο νοσοκομείο (φάρμακα, χειρουργείο, δωμάτιο κτλ) και η απόδειξη του χειρουργού πληρώνεται ξεχωριστά βάσει του πίνακα αμοιβών του συμβολαίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να χρειασθεί ο ασθενής να καλύψει από την τσέπη του τη διαφορά αν ο γιατρός είναι ακριβός.

Στους πίνακες των εταιριών εμφανίζονται τα εξής όρια αμοιβών:

  • Για ειδική επέμβαση όπως είναι η μεταμόσχευση οργάνων ο χειρουργός αμείβεται με 7.800 ευρώ και ο αναισθησιολόγος με 1300.
  • Για εξαιρετικά Βαρεία Χειρουργική Επέμβαση όπως π.χ. ανεύρυσμα εγκεφάλου, σπονδυλοδεσία άνω των δυο επιπέδων, εγχείρηση καρδιάς κ.α. ένας χειρούργος αποζημιώνεται έως 6.400 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 1.150 ευρώ.
  • Για μια Μεγάλη Επέμβαση όπως π.χ. θυρεοειδεκτομή, ολική υστερεκτομή, διουρηθρική προστάτου νεοπλάσματος κύστης κ.α., ένας χειρουργός αποζημιώνεται έως 2.500 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 690 ευρώ ενώ
  • Για μια Μικρή Χειρουργική Επέμβαση όπως π.χ. κρυοπηξία τραχήλου, αφαίρεση σπίλου, διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα κ.α. ένας χειρούργος αποζημιώνεται έως 680 ευρώ και ένας αναισθησιολόγος έως 320 ευρώ.