Μια ασφαλιστική κάλυψη της συμμετοχής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα πιθανώς να ακούγεται ως μια προσθήκη στο βασικό πρόγραμμα υγείας περιττή. Πράγματι, σπάνια θα καθίσει κανείς να υπολογίσει πόσα χρήματα φεύγουν με τα μικροποσά στα φαρμακεία και ότι, αυτό που διατείνεται το λαϊκό γνωμικό, ότι δηλαδή φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, ισχύει και για τις δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το 2022 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 674 εκατ. ευρώ σε συμμετοχές (10% ή 25%) προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακα που τους συνταγογράφησε ο γιατρός τους. Όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο του ygeiamou, το ποσό ήταν κατά 24 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από του 2ο21, ενώ στα 540 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων που οι ασθενείς επέλεξαν να πληρώσουν ιδιωτικά και όχι μέσω της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη για την αγορά φαρμάκων. Και όμως, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί να ανακουφίσει από το οικονομικό βάρος:

Φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθένειας – ατυχήματος

Τα προγράμματα πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης υγείας θα καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες στο πλαίσιο της αποκατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου κατόπιν ασθένειας ή ατυχήματος, τόσο πριν όσο και μετά σε περίπτωση νοσηλείας.

Φάρμακα για ημερήσιες θεραπείες

Θεραπείες που απαιτούν φάρμακα όπως για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας ή χημειοθεραπείες καλύπτονται συνήθως υπό ειδικούς όρους ότι η εταιρεία θα αναλάβει το κόστος μόνο για περιπτώσεις μη ενεργούς κάλυψης του ασφαλισμένου από φορέα κοινωνικής ασφάλισης κατά τον χρόνο της θεραπείας είτε, στον αντίποδα, μόνο εάν γίνει χρήση ταμείου κοινωνικής ασφάλισης, διαφορετικά προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό όπως 30%.

Συμμετοχή σε συνταγογραφούμενα φάρμακα

Υπάρχουν προγράμματα ασφάλισης υγείας που παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης (βασικής ή προαιρετικής) για τα έξοδα συμμετοχής σε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η παροχή απευθύνεται σε ασφαλισμένους που έχουν παράλληλα ταμείο κοινωνικής ασφάλισης και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και ενεργοποιείται με την έναρξη της ασφάλισης. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 1.000€ ετησίως, ανάλογα πάντα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ασφαλιστικής σύμβασης, ενώ το πρόγραμμα λήγει όταν ο ασφαλισμένος φτάσει την ηλικία των 70 ετών.

Η αποζημίωση γίνεται απολογιστικά, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει τη συμμετοχή του και θα λάβει από την εταιρεία το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό του λογαριασμό εφόσον στείλει τα σχετικά έγγραφα (φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων είτε έγγραφο της τράπεζας με αναγραφόμενο το όνομά του ως δικαιούχου ή συνδικαιούχου, αριθμός IBAN) και προσκομίσει στην εταιρεία εντός έξι μηνών από την εκτέλεση της συνταγογράφησης το έντυπο αναγγελίας, το αντίγραφο της εκτελεσμένης ηλεκτρονικής συνταγής, την πρωτότυπη απόδειξη αγοράς φαρμάκων.

Χρειάζεται προσοχή ωστόσο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν από τον ασφαλιστή τους ή την ασφαλιστική εταιρεία για το αν ενεργοποιείται η κάλυψη εν προκειμένω.

Τα φάρμακα που εξαιρούνται

Photo: Shutterstock

Μια επέτειος γενεθλίων αποτέλεσε την αφορμή του σημερινού άρθρου, της Mary Shelley, της συγγραφέως του πασίγνωστου έργου Frankenstein, η οποία γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1797. Η επικρατέστερη θεωρία, θέλει τη νεαρή Shelley να εμπνέεται τον ήρωά της Victor Frankenstein από τη ζωή και το έργο ενός ιδιόρρυθμου επιστήμονα, του Γερμανού Johann Konrad Dippel (1673-1734), ο οποίος παρασκεύασε μεταξύ άλλων με απόσταση αίμα, οστών και σάρκας νεκρών ζώων ένα έλαιο που φέρει το όνομά του (Dippel’s oil), και το οποίο υποσχόταν ότι θα θεραπεύσει κάθε ασθένεια.

Αν και ιατρικά αποδείχθηκε εν τέλει άχρηστο -και μάλλον επικίνδυνο-, το έλαιο του Dippel μας υπενθυμίζει ότι κάθε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας δεν καλύπτει θεραπείες με μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα ή μεθόδους ή φάρμακα ή μέθοδοι που έχουν λιγότερο από 6 μήνες σε κυκλοφορία από την έναρξη της ασφάλισης είτε θεραπείες ή διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ή δεν είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, και επιπλέον:

  • θεραπείες με ηρεμιστικά και υπνωτικά
  • θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες
  • φαρμακευτικές θεραπείες συγγενών μεταβολικών νοσημάτων
  • θεραπείες με ψυχιατρικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο