Ένας επιστήμονας που έφερε επανάσταση στο χώρο της ιατρικής γεννιέται σαν σήμερα, 28 Αυγούστου, το 1919. Δεν είναι άλλος από τον Sir Godfrey Newbold Hounsfield, τον Βρετανό ηλεκτρολόγο μηχανικό που τιμήθηκε το 1979 από κοινού με τον φυσικό Allan MacLeod Cormack για την ανάπτυξη μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου, της αξονικής ή υπολογιστικής τομογραφίας (Computed Tomography – CTscan). Η μέθοδος έτυχε ταχέως καθολικής αποδοχής, κυρίως, για το ότι δεν προκαλεί καμία ταλαιπωρία στους ασθενείς και έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Η αξονική τομογραφία, εξέλιξη της παραδοσιακής ακτινογραφίας, είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τη λήψη εικόνων από οποιοδήποτε σχεδόν μέρος του σώματος όπως τα μαλακά μόρια, τα οστά, ο εγκέφαλος και άλλα όργανα, για τη διάγνωση ή παρακολούθηση ιατρικών καταστάσεων. Η εξέλιξη της τεχνικής ήρθε μέσα από την εφεύρεση διάφορων αξονικών τομογράφων αλλά και νέες μεθόδους όπως η εξέταση PET/CT, ένας συνδυασμός της αξονικής τομογραφίας με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (Positron Emmision Tomography – PET Scan) από το πεδίο της πυρηνικής ιατρικής, μια εξέταση που περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας (ραδιοφάρµακο) στον ασθενή και εφαρμόζεται κυρίως στη διάγνωση ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων (π.χ. επιληψία, νόσος Αλτσχάιμερ).

Όπως και άλλες απεικονιστικές μέθοδοι (ακτινογραφία, ακτινοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογραφήματα, σπινθηρογράφημα), το υψηλό κόστος της PET/CT  θα προβληματίσει αρκετούς που έχουν -ή επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο συμβόλαιο νοσοκομειακής ή/και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης- για το πώς και αν θα καλυφθεί.

Η εξέταση δεν κατονομάζεται πάντα στους όρους διαφόρων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας. Σε κάποια σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω ειδικών παροχών και προνομίων, ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η PET/CT το κόστος ορίζεται με βάση την τιμή κρατικού τιμολογίου (ΦΕΚ). Η χρήση του δημόσιου ταμείου εν προκειμένω -και εφόσον υπάρχει- μπορεί να μηδενίσει το κόστος και, αντιστρόφως, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος με παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ επιλέξει για τη διενέργεια μιας απεικονιστικής εξέτασης κάποια δομή από το συμβεβλημένο με την ασφαλιστική εταιρεία δίκτυο, μπορεί να καλύψει το κόστος της συμμετοχής μέσω του συμβολαίου, με την προϋπόθεση πως προβλέπεται από τους όρους τους προγράμματός του.

Ένα δεύτερο σημείο προσοχής αφορά τις εξαιρέσεις των συμβολαίων, όπως απεικονιστικών εξετάσεων για διαγνωστικούς αποκλειστικά λόγους από τα νοσοκομειακά προγράμματα και συγκεκριμένα την παροχή για έκτακτα/επείγοντα περιστατικά ή εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής στο πλαίσιο επείγοντος περιστατικού.

Υπάρχει πρόγραμμα που αναφέρει την κάλυψη εξέτασης PET scan μετά από αναμονή έξι μηνών. Καλύπτει ωστόσο και την υβριδική της μορφή που συνδυάζει την αξονική τομογραφία;

Εν προκειμένω αναδεικνύεται η σημασία της επικοινωνίας με την εταιρεία πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Η προέγκριση της δαπάνης είναι επιβεβλημένη σε πολλά τρέχοντα ασφαλιστικά προγράμματα μεγάλων εταιρειών, τα οποία διευκρινίζουν πως μη τήρησή της θα κοστίσει στον ασφαλισμένο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να τηρείται επίσης για ενδοσκοπικές πράξεις, τον προληπτικό έλεγχο υγείας και, φυσικά, μια νοσηλεία. Προσφάτως, η διενέργεια PET/CT έγινε αφορμή για περιπέτειες ενός ασφαλισμένου με την ασφαλιστική του εταιρεία, παρότι η εξέταση ήταν επιβεβλημένη σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση και πραγματοποιήθηκε σε συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο, καθώς αμέλησε να ενημερώσει σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις