Ο υπολογισμός των ασφαλίστρων έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ ασφαλισμένων και εταιριών.

Όπως προκύπτει από συμβόλαιο μεγάλης εταιρίας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, το οφειλόμενο ασφάλιστρο της κάθε κάλυψης, τόσο κατά την έκδοση του συμβολαίου, όσο και σε περίπτωση ανανέωσης αυτού, υπολογίζεται κάθε φορά για το σύνολο των ασφαλισμένων με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού ληφθούν υπόψη οι κατωτέρω ενδεικτικοί παράγοντες:

1) Η ηλικία του ασφαλισμένου. Όπως είναι λογικό, όσο αυξάνεται η ηλικία του ασφαλισμένου, τόσο μεγαλώνει και το κόστος της ασφάλισης, δεδομένου ότι ενισχύεται, ταυτόχρονα, το ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρίες.
2) Το κόστος θεραπείας, διάγνωσης και περίθαλψης και εν γένει νοσηλείας, καθώς και το συνολικό κόστος των εξόδων και δαπανών που καλύπτονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
3) Η συνεχής εξέλιξη των αναγνωρισμένων ιατρικών μεθόδων και πρακτικών που εφαρμόζονται για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντίστοιχη επιβάρυνση που αυτά έχουν στο παραπάνω κόστος.
4) Η συχνότητα, με την οποία λαμβάνουν χώρα τα περιστατικά που καλύπτονται με το εκάστοτε συμβόλαιο, όπως αυτή καταγράφεται από στατιστικά στοιχεία και την εμπειρία, τόσο της εταιρίας, όσο και ελληνικών και διεθνών οργανισμών.
5) Τα εν γένει λειτουργικά έξοδα της εταιρίας σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
6) Το ενδεχόμενο κόστος, με το οποίο επιβαρύνεται η εταιρία προκειμένου να εκπληρώνει διαρκώς την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία υποχρέωση επαρκούς αποθεματοποίησης και δέσμευσης κεφαλαίων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
7) Ειδικά για την κάλυψη διαγνωστικών – εξωνοσοκομειακών εξετάσεων, πλέον των ανωτέρω λαμβάνεται υπόψη το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων και η αμοιβή για καθένα ασφαλισμένο άτομο που το συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο συμφωνεί με την εταιρία, προκειμένου να συνεχίζει την υποστήριξη της παροχής.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που «πέρασε» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσον αφορά στον υπολογισμό των ασφαλίστρων δεν ισχύει για τα ετησίως ανανεούμενα, αλλά τα ισόβια προγράμματα και δη, αυτά, για τα οποία δεν προβλέπονται συγκεκριμένες αναπροσαρμογές.

«Οι ασφαλισμένοι πρέπει αφενός, να ζητούν ένα ιστορικό των αναπροσαρμογών των τελευταίων ετών, ώστε να έχουν μία πιο καλή εικόνα και αφετέρου, να επιλέγουν μεγάλες εταιρίες, με μακροχρόνια εμπειρία στον κλάδο υγείας και πολλούς ασφαλισμένους, ώστε να είναι πιο σίγουροι για μία σωστότερη και πιο βιώσιμη λειτουργία των προγραμμάτων τους», σχολιάζουν στο ygeiamou στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, εφιστώντας την προσοχή στα προγράμματα που είναι εξόφθαλμα φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα άλλων εταιριών ή έχουν ασυνήθιστα πολλές παροχές. «Το πιθανότερο είναι κάποιο από τα δύο να αλλάξει στο κοντινό μέλλον», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη

Η επίμαχη διάταξη που αποκαλύπτει το «ταβάνι» στα ασφάλιστρα

Ακριβότερα ασφάλιστρα: Τέσσερις λόγοι που ανεβάζουν το κόστος