Στις 25 Αυγούστου 1850 γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και φυσιολόγος Charles Robert Richet που, μαζί με το συνεργάτη του Paul Jules Portier, τιμήθηκαν για τη μελέτη τους στην αναφυλαξία με το Νόμπελ Ιατρικής το 1913. Τα ενδιαφέροντα του γιατρού Richet ήταν πολύπλευρα και έτσι, πέρα από πρωτοπόρος της Ευρωπαϊκής Νεφρολογίας που προσδιόρισε τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, έγινε και ο «πατέρας» του όρου εκτόπλασμα. 

Ο Richet, σε σύμπνοια με το επιστημονικό ρεύμα που ενέκυψε στο φαινόμενο του πνευματισμού, ονόμασε εκτόπλασμα μια μυστηριώδη, ανοιχτόχρωμη συνήθως, ζελατινώδη ουσία που αποβάλλεται από το σώμα ενός υποκειμένου που έχει καταληφθεί από κάποιο φάντασμα ή πνεύμα, βρίσκεται σε έκσταση, και στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή προσώπου, χεριού ή ολόκληρου σώματος. Και παρότι η έρευνά του για τον υπερφυσικό κόσμο μας οδηγεί συνειρμικά στο άρθρο με τα οκτώ απίστευτα κι όμως αληθινά ασφαλιστήριαστο οποίο καταγράφεται η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στις ΗΠΑ που αποζημιώθηκε μέσα από το ασφαλιστήριό του έναντι φαντασμάτων για τον θάνατο μιας πελάτισσας, θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με την περίπτωση της αναφυλαξίας.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση δυνητικά απειλητική για τη ζωή που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως επείγον ιατρικό περιστατικό που χρήζει άμεσης θεραπείας και η οποία περιλαμβάνει:

  • οξεία εμφάνιση ασθένειας (εντός λεπτών ή λίγων ωρών) με εκδηλώσεις από το δέρμα (90% των αναφυλακτικών αντιδράσεων), τους βλενογόνους ή και τα δύο (π.χ. γενικευμένες φουσκάλες, κνησμός, πρήξιμο ή/και μυρμήγκιασμα στα χείλη, τη γλώσσα ή το πρόσωπο κ.λπ)
  • επίμονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (στομαχικός πόνος, έμετος κ.α.)
  • συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δύσπνοια, συριγμός κ.α.
  • πτώση της αρτηριακής πίεσης (οπότε μιλάμε για αλλεργικό ή αναφυλακτικό σοκ).

Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφυλαξίας σημειώνονται μετά την έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο που του προκαλεί αλλεργία, με συνηθέστερους «ενόχους»:

  • τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, θαλασσινά, αυγό, γάλα, φρούτα και συστατικά τροφίμων (π.χ. καρυκεύματα, χρωστικές, συντηρητικά όπως τα θειώδη)
  • τσιμπήματα εντόμων
  • φάρμακα, εμβόλια, ιατρικές χρωστικές
  • φυσικό λάτεξ
  • αλκοόλ
  • φυσικοί παράγοντες όπως η άσκηση, η έκθεση στον ήλιο ή το ψύχος (την πιο παράξενη αλλεργία στην πισίνα, τη θάλασσα και το air condition) κ.α.

Η κάλυψη περιστατικών έκτακτου ή επείγοντος χαρακτήρα όπως μια αλλεργική αντίδραση, εφόσον τεκμαίρονται με ιατρικά και αντικειμενικά κριτήρια, επιτρέπουν τη διάγνωση και χρήζουν θεραπείας, περιλαμβάνεται κατά το σύνηθες στις βασικές καλύψεις των νοσοκομειακών προγραμμάτων αλλά και των προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης -με τη διαφορά ότι τα τελευταία, εφόσον χρειαστεί νοσηλεία, δεν θα καλύψουν τις νοσοκομειακές δαπάνες. Τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται και από τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος ή τις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις. Από τα παραπάνω αλλεργιογόνα εντούτοις, υπάρχει μια περίπτωση ιδιαίτερη.

Η αλλεργία ως προϋπάρχουσα κατάσταση

Δύσκολο κάποιος να γνωρίζει αν έχει αλλεργία στο δάγκωμα ενός εντόμου ή ενός φιδιού, είτε σε κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο που του χορηγήθηκε πρώτη φορά. Σε περίπτωση δε που ο γιατρός σας συνταγογράφησε φάρμακο με ουσία στην οποία γνώριζε πως έχετε αλλεργία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ισχύει για τα ιατρικά λάθη. Τι γίνεται όμως με τα τρόφιμα, για τα οποία λίγο-πολύ γνωρίζουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία;

Σύμφωνα με κάποιους ασφαλιστικούς συμβούλους, η εταιρεία δεν θα διερευνήσει αν ο λόγος που βρεθήκατε στα επείγοντα ήταν μια αλλεργία που προϋπήρχε και δεν δηλώθηκε. Σημειώνουν δε πως κατά στο προσυμβατικό ερωτηματολόγιο υγείας δεν υπάρχει σχετικό ερώτημα. Κατά άλλους, οι τροφικές αλλεργίες όπως η αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια ή στα οστρακοειδή που ήταν η γνωστή ενδέχεται να μην καλυφθεί, ακόμα και αν όροι όπως «αναφυλαξία» ή «αλλεργικό σοκ» δεν εντοπίζονται στο συμβόλαιο. Θα πρέπει ενδεχομένως ο ασφαλισμένος να αποδείξει ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το τρόφιμο (π.χ. στη συσκευασία ή το μενού του εστιατορίου), είτε ότι ενημέρωσε για τις αλλεργίες του π.χ. στο εστιατόριο και υπήρξε αμέλεια εκ του μάγειρα.

Σε κάθε περίπτωση, μια κλήση στη γραμμή βοηθείας της ασφαλιστικής εταιρείας είναι απαραίτητη και για τον λόγο ότι μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τα πλησιέστερα κέντρα υγείας, ιατρεία κ.λπ..

Καλύπτεται ως προσωπικό ατύχημα;

Οι γαστρεντερολόγοι σημειώνουν ότι η τροφική δηλητηρίαση και η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μοιάζουν και έχουν ορισμένα συμπτώματα όμοια με τις τροφικές αλλεργίες όπως οι στομαχικές ενοχλήσεις (κράμπες ή πόνος), ο έμετος ή η διάρροια.Έχουμε σημειώσει ότι η τροφική δηλητηρίαση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος. Τι ισχύει λοιπόν για την αλλεργία; Δηλητηρίαση ή αλλεργία, ένα πρόγραμμα ασφάλισης για προσωπικό ατύχημα δύσκολο να καλύψει τέτοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας

Συνδυασμός επεμβάσεων σε ένα χειρουργείο: Πώς αποζημιώνονται αυτές οι περιπτώσεις

Υπνική άπνοια: Οι εξετάσεις και επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο