Ποια ημέρα είναι αφιερωμένη στο έργο των γιατρών και τη συμβολή τους στην προστασία και βελτίωση της ζωής μας; Αν αναζητήσει κανείς την απάντηση στους ημεροδείκτες όλου του κόσμου, μάλλον θα χαθεί στις τόσες διαφορετικές ημερομηνίες που επιλέγονται σύμφωνα με την παράδοση ή ιστορία κάθε έθνους και χώρας.

Στη Βραζιλία έχει καθιερωθεί η 18η Οκτωβρίου με αφορμή τον εορτασμό του Προστάτη των γιατρών, Ευαγγελιστή Λουκά, στον Καναδά η 1η Μαΐου προς τιμήν της πρώτης γυναίκας γιατρού, Δρ Emily Stowe, η 24η Οκτωβρίου στην Ινδονησία με αφορμή την ίδρυση της Ένωσης Ιατρών της χώρας και στο Ιράν, η 23η Αυγούστου αποτελεί την ημέρα Γιατρών καθώς σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ίμπν Σίνα για την Ανατολή ή Αβικέννας για τη Δύση, κορυφαία μορφή στην ιστορία της ιατρικής όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Παύλος ο Αιγινήτης που επηρέασαν σημαντικά το έργο του.

Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας για την υγεία και η πρόσβαση σε αυτές μέσα από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτεται με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως του πώς, πού και για ποιον λόγο παρέχονται.

1. Στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων

Ο λόγος προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρικά υποδεικνύει και τον τύπο ασφαλιστηρίου υγείας που απαιτείται για την κάλυψη του περιστατικού. Έτσι, για μια διαγνωστική εξέταση κατόπιν ραντεβού ή για τον τυπικό έλεγχο μιας κατάστασης στην ανάλογη ιατρική ειδικότητα, είναι απαραίτητο το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

Στις παροχές περιλαμβάνονται απεριόριστος αριθμός επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία του συμβεβλημένου δικτύου δωρεάν ή με χαμηλό κόστος/συμμετοχή, με κάποιες εταιρείες να δίνουν τη δυνατότητα διενέργειας ενδοσκοπικών εξετάσεων -εντοπίζονται συνήθως στις παροχές νοσοκομειακών προγραμμάτων- έναντι προνομιακής τιμής. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας για τον προγραμματισμό του ραντεβού. Επιπλέον, καλύπτουν επείγοντα περιστατικά κατά τα όρια του εκάστοτε προγράμματος, φυσικοθεραπείες, προληπτικούς ελέγχους κ.α..

Στον αντίποδα, κάποια νοσοκομειακά προγράμματα καθιστούν σαφές ότι δεν καλύπτονται περιστατικά που αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς συμπληρωματική κάλυψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ άλλα περιλαμβάνουν τα εξωτερικά ιατρεία στον ορισμό του «νοσοκομείου» και διευκρινίζουν ότι θα παράσχουν κάλυψη μόνο για επείγοντα/έκτακτα περιστατικά ή επεμβάσεις που γίνονται σε αυτά ως one-day clinic.

2. Κατ’ οίκον εξέταση

Τα ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης καλύπτουν έναντι μικρής συμμετοχής την επίσκεψη συμβεβλημένου (συνήθως) με την ασφαλιστική εταιρεία γιατρού από το δίκτυο υγείας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους έως και απεριόριστο αριθμό κατ’ οίκον επισκέψεων αναλόγως το συμβόλαιο, με κάποιες εταιρείες να διευκρινίζουν πως κριτήρια για την παροχή αποτελούν ο επείγων χαρακτήρας του περιστατικού και η αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης του ασφαλισμένου ασθενούς.

Το κόστος των επισκέψεων διαφέρει, με τις επισκέψεις εκτός ωραρίων και κατά τις αργίες να είναι υψηλότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ενός παθολόγου που μπορεί κανονικά κοστίζει έως και 90€, μέσω του ασφαλιστηρίου μπορεί να στοιχίσει λιγότερα από τα μισά.

Συνήθως οι εταιρείες παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους τους. Επικοινωνώντας με το αρμόδιο τμήμα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν χρήσιμες οδηγίες όπως ποια είναι η κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για το περιστατικό υγείας που τους απασχολεί αλλά και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή. Άλλες εταιρείες θέτουν ως προαπαιτούμενο την επικοινωνία με την εταιρεία ώστε ο αρμόδιο γιατρός να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν και σταλεί γιατρός στο σπίτι του ασφαλισμένου. Μια ακόμα πιθανή προϋπόθεση είναι ο τόπος εξέτασης από τoν γιατρό να αποτελεί και τη μόνιμη διαμονή του ασφαλισμένου.

3. Σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα και ιατρεία

Η ασφάλιση εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας θα δώσει στον ασφαλισμένο πρόσβαση σε σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία από το δίκτυο υγείας για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις έναντι προνομιακών τιμών ή και δωρεάν ανά περίπτωση, καθώς και συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατρεία. Δεν λείπουν όμως από τη ζωή περιστατικά υγείας εξεζητημένα, σπάνια που μας βρήκαν ακόμα στο πλέον ακατάλληλο μέρος, σε περιοχές που δεν καλύπτει το δίκτυο υγείας της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Τα ασφαλιστήρια υγείας έχουν προβλέψει για τέτοιες αναποδιές και αποζημιώνουν περιπτώσεις όπως:

  • επίσκεψη σε ιατρική ειδικότητα που δεν υπάρχει στα συμβεβλημένα ιατρικά και διαγνωστικές κέντρα. Εφόσον ο συμβεβλημένος με την εταιρεία γιατρός γνωματεύσει αναγκαιότητα εξέτασης του ασφαλισμένου από ειδικότητα που δεν υπάρχει στο δίκτυο υγείας της εταιρείας, τότε θα παράσχει στον τελευταίο το επεξηγηματικό παραπεμπτικό και η εταιρεία θα καλύψει την επίσκεψη στον γιατρό που επέλεξε ο ασφαλισμένος, έως του ορίου που αναγράφει ο σχετικός πίνακας καλύψεων του συμβολαίου.
  • επισκέψεις σε ειδικότητες γιατρών που δεν καλύπτονται γεωγραφικά. Αφορά την περίπτωση που ασφαλισμένος χρειαστεί επίσκεψη σε ειδικότητα που απουσιάζει από το εταιρικό δίκτυο υγείας στην περιφερειακή ενότητα μόνιμης κατοικίας του. Η συνήθης πρακτική περιλαμβάνει την αποζημίωση έως ενός ποσού για συγκεκριμένες ειδικότητες όπως παθολόγο, παιδίατρο, δερματολόγο, ορθοπεδικό και γυναικολόγο ελεύθερης επιλογής του ασφαλισμένου, ενώ για άλλες ειδικότητες ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί παραπεμπτικό από οποιονδήποτε γιατρό του δικτύου υγείας. Η τελευταία διαδικασία προβλέπεται και για την περίπτωση διαγνωστικών εξετάσεων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συμβεβλημένα κέντρα της περιφερειακής ενότητας.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει:

  • έντυπο αναγγελίας
  • παραπεμπτικό εφόσον απαιτείται
  • ιατρική γνωμάτευση από τον γιατρό που εξετάστηκε, εφόσον πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε γιατρό
  • πόρισμα τυχόν διαγνωστικών εξετάσεων
  • πρωτότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Η αποζημίωση θα γίνει απολογιστικά και η εταιρεία θα καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου το προβλεπόμενο ποσό αποζημίωσης, για το οποίο θα χρειαστεί φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων ή έγγραφο της τράπεζας όπου αναγράφεται το όνομα του ασφαλισμένου ως δικαιούχου ή συνδικαιούχου και ο IBAN.

Διαβάστε επίσης:

Κολονοσκόπηση: Πώς αποζημιώνονται όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Διαβήτης: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας