Η πιθανότητα μια φάρσα να καταλήξει σε τραγωδία και το γέλιο να βγει «ξινό» τριβελίζει το μυαλό πολλών επίδοξων πλακατζήδων ενόσω σκαρφίζονται πιθανές πλάκες στο πλαίσιο της Πρωταπριλιάς. Μπορεί το έθιμο που λατρεύεται παγκοσμίως να καθιερώθηκε μέσα από αθώα ψέματα και πειράγματα, στην πορεία των χρόνων άλλαξε, οι φάρσες πήραν νέες διαστάσεις και τα όρια συχνά χάθηκαν. Πρωταπριλιά του 2016, ένας μαθητής στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ οδηγήθηκε στα επείγοντα καθώς «κόλλησε» στη λεκάνη της σχολικής τουαλέτας, μια εξέλιξη που μάλλον δεν ανέμεναν οι συμμαθητές του όταν κάλυπταν το κάθισμα με ισχυρή κόλλα.

Οι «αναποδιές» βέβαια δεν ελέγχουν το ημερολόγιο πριν επέλθουν. Λίγους μήνες πριν, στο Ηράκλειο της Κρήτης, μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο επειδή ήπιαν αντισηπτικό που είχαν βάλει στα μπουκαλάκια νερού τους συμμαθητές τους.

Τις νομικές συνέπειες που μπορεί να επισύρει μια τέτοια αποτυχημένη φάρσα φαίνεται να αναζήτησαν πολλοί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει πλήθος ενημερωτικών άρθρων στο διαδίκτυο για τα επίφοβα μπλεξίματα. Στην περίπτωση αυτή, όπως έχει ενημερώσει παλαιότερα το ygeiamou, μια ασφάλιση αστικής ευθύνης συμπεριλαμβανομένης της νομικής προστασίας θα αποτελούσε ένα δίκτυ προστασίας. Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ…

Σύμφωνα με τον Εντατικολόγο Δρ Troy Madsen, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνες για το θύμα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ο Δρ Madsen εξήγησε πως άτομα με ευαίσθητη καρδιαγγειακή υγεία ή ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων αποτελούν ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα. Έπειτα, αναφέρουν ειδικοί από την κορυφαία κλινική Cleveland, ο τρόμος του θύματος από τη φάρσα -το ζητούμενο συνήθως των φαρσέρ-, μέσα από το ξαφνικό και υπερβολικό στρες, μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo -ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς όπως είναι γνωστό-, μια σοβαρή έως και θανάσιμη καρδιακή βλάβη που προκαλείται στον καρδιακό μυ.

Επείγουσες Ιατρικές Υπηρεσίες

Ακραίες ή σπάνιες, οι περιπτώσεις πρωταπριλιάτικων αστείων που πήγαν στραβά αναδεικνύουν την σημασία απόκτησης ενός συμβολαίου υγείας, ενισχυμένου δε με την παροχή για Επείγουσες Ιατρικές Υπηρεσίες.

Η σχετική κάλυψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για απευκταία περιστατικά που δεν θα οδηγήσουν απαραιτήτως στο νοσοκομείο. Μέσω του συντονιστικού κέντρου της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει καθ’ όλο το 24ωρο αναγκαίες συμβουλές τηλεϊατρικής κατ’οίκον για το πρόβλημα υγείας καθώς και πληροφορίες σχετικά με γιατρούς, εφημερεύοντα φαρμακεία, νοσοκομεία κ.ο.κ. εντός Ελλάδας.

Ωστόσο, ένα σοβαρότερο περιστατικό όπως ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να απαιτήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο. Με την κάλυψη για Επείγουσα Μεταφορά εξ αιτίας ατυχήματος ή ασθένειας, ο ασθενής θα διακομιστεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, σύμφωνα πάντα με τη φύση του περιστατικού, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο -ακόμα και με ελικόπτερο ή αεροπλάνο-, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Η κάλυψη επεκτείνεται και εκτός των γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδας, σε ολόκληρο τον κόσμο για κάποια συμβόλαια, και ενισχύεται επιπλέον με τη μέριμνα για μεταφορά συγγενικών προσώπων, αποστολή ιατρού στον τόπο του συμβάντος, νοσήλια, έξοδα προστατευομένων μελών και επαναπατρισμό του ασθενούς.

Επισημαίνεται ότι ο γιατρός που έχει επιληφθεί του περιστατικού θα πρέπει να εγκρίνει ότι η κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου επιτρέπει τη μεταφορά, ενώ το μέσο διακομιδής συναποφασίζεται από τους ιατρούς του νοσοκομείου και τους συντονιστικού κέντρου της ασφαλιστικής εταιρείας με ιατρικά κριτήρια.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι διαυκρινίζουν ότι η περίθαλψη, τα αίτια και τα συμπτώματα των επειγόντων περιστατικών πρέπει να τεκμαίρονται με ιατρικά και αντικειμενικά κριτήρια, να επιτρέπουν τη διάγνωση και να χρήζουν θεραπείας. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να συμπεράνει την ανάγκη νοσηλείας του ασφαλισμένου είτε απλώς την παροχή πρώτων βοηθειών όπως φαρμακευτική αγωγή και σχετικές οδηγίες για την κατ΄οίκον φροντίδα.

Για να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία θα πρέπει να ενημερωθεί το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας, το οποίο θα ζητήσει το ονοματεπώνυμό του ασφαλισμένου και τον αριθμό ασφαλιστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο ή μη συμβεβλημένο θεραπευτήριο: Μάθετε τη διαφορά

Ασφάλιση: Το σημαντικό έγγραφο που πρέπει να έχετε πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο

Πως θα τεστάρετε τον ασφαλιστή σας – Τι να τον ρωτήσετε