Η επιλογή εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Φιλιού κατά τον τρόπο του εικονιζόμενου ζευγαριού μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα, ιδίως αν θυμηθούμε ότι ένα φτέρνισμα, μια στιγμιαία αντίδραση δηλαδή που θα αποσπάσει για μικρότερο χρονικό διάστημα την προσοχή από τον δρόμο συγκριτικά με την έκφραση τρυφερότητας, έχει σταθεί αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα φιλιά κατά την οδήγηση αποτελούν αναγνωρισμένο κίνδυνο όπως η χρήση του κινητού, με κάποιες έρευνες να αποκαλύπτουν για πάνω από 1 στους 10 οδηγούς θα γίνουν αιτία να πάρουν τα μάτια του από τον δρόμο.

Σε αντίθεση με τον οδηγό που φέραμε ως παράδειγμα σε παλαιότερο άρθρο μας και ο οποίος ξέφυγε από την πορεία του λόγω επιληπτικής κρίσης με κίνδυνο να μείνει ακάλυπτος από το ασφαλιστήριό του -διαβάστε εδώ γιατί-, δεν θα συνέβαινε μάλλον το ίδιο για όποιον ή όποια επέλεξε τη λάθος στιγμή για ένα φιλί. Ακόμη όμως και αν η εκδήλωση αγάπης δεν σταθεί αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, μπορεί να έχει απρόβλεπτες και δυσάρεστες εξελίξεις που θα αμβλύνονταν χάρη σε ένα πρόγραμμα υγείας με παροχές για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και οπωσδήποτε επείγοντα περιστατικά, για την περίπτωση που ένα δυνατό φιλί στο αφτί γίνει αιτία ξαφνικής κώφωσης. (Και όμως, έχει συμβεί)

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Ο ερπητοϊός Epstein-Barr (EBV), από τους κοινότερους μεταξύ αυτών που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, μεταδίδεται εύκολα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από τον φορέα κατά βάση μέσω στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων (σάλιο), εξ ου και πάνω από το 90% των ανθρώπων μολύνεται στη διάρκεια της ζωής του και δη κατά τη νεαρή ηλικία. Λόγω της παρουσίας του ιού στο σάλιο και την μετάδοσή του με το φιλί, η λοιμώδης μονοπυρήνωση που προκαλεί αποκαλείται και «νόσος του φιλιού». Πιο ακριβής ωστόσο θεωρείται ο ορισμός της ως νόσος των νεαρών ενηλίκων, δεδομένου ότι εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 15 έως 30 ετών.

Μολονότι η νοσηλεία λόγω λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι πιθανότερη σε ένα παιδί -και επί τούτω θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαθέσιμες επιλογές για την ασφάλισή τουη προσθήκη πακέτου διαγνωστικών εξετάσεων στο βασικό συμβόλαιο υγείας ή η κατοχή του ως αυτόνομη σύμβαση, μπορεί να ανακουφίσει από δαπάνες για τους αναγκαίους διαγνωστικούς ελέγχους. Όπως εξηγούν οι γιατροί, η ύπαρξη του ιού EBV μπορεί να διαπιστωθεί με ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού, είτε ακόμα με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ανίχνευση αντιγόνων του ιού (ΕΒΝΑ 1, ΕΒΝΑ 2, LMP 1) και μοριακές τεχνικές (PCR κ.α.). Αρκεί ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και με προσκόμιση του ιατρικού παραπεμπτικού. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Φαντάζει μακρινό παρελθόν, δεν έχουν περάσει όμως παρά τρία χρόνια απ’ όταν οι ειδικοί όπως η επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά,  Δρ Theresa Tam, συνέστηναν παράλειψη των φιλιών και ταυτόχρονη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του σεξ με έναν νέο ερωτικό σύντροφο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Μέσω του φιλιού μπορούν να μεταδοθούν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού όπως του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης που, ακόμα και αν δεν οδηγήσουν σε κάποια κλίνη νοσοκομείου, μπορεί να επιβάλουν την κατ’ οίκον εξέταση. Ενημερωθείτε για το πώς τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας φέρνουν τον γιατρό στο σπίτι εδώ.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Το 2ο20, ερευνητές υποστήριζαν σε επιστημονική συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των ΣΜΝ (International Society for Sexually Transmitted Disease Research) ότι το φιλί είναι ένας από τους βασικούς ενόχους μετάδοσης της γονόρροιας, του ΣΜΝ με τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ για το πότε και πώς η διάγνωση και θεραπεία των ΣΜΝ καλύπτονται από το ασφαλιστήριο υγείας.

Νοσήματα δοντιών και ούλων

Η ουλίτιδα, η φλεγμονή των ούλων που προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη, δεν μεταδίδεται μέσω του φιλιού. Τα παθογόνα βακτήρια από το άτομο με τη νόσο που μεταφέρονται με το σάλιο εντούτοις, μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωσή της στο άλλο άτομο εφόσον δεν φροντίζει για την καλή στοματική υγιεινή. Είναι ένας λόγος που οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να φιλούν το μωρό στα χείλη.

Αν και τα συμβόλαια υγείας δεν καλύπτουν άμεσα οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολλές εταιρείες εξασφαλίζουν προνομιακές τιμές για διάφορες θεραπείες δοντιών και ούλων. Ίσως το φιλί θα πρέπει να σας προβληματίσει αν το συνόδευε κακοσμία, καθώς αποτελεί βασικό σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας, το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας.

Διαβάστε επίσης: