Λέξεις όπως «επέμβαση» ή «χειρουργείο» εξακολουθούν να προκαλούν τρόμο σε πολλούς, ακόμα και αν χάρη στις μεθόδους που έχουν αντικαταστήσει πολλές από τις ανοιχτές επεμβάσεις του παρελθόντος, ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες που απαιτούν λίγο χρόνο για τη διενέργειά τους, δεν συνοδεύονται από έντονη απώλεια αίματος, κίνδυνο επιπλοκών και πόνο, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν την ίδια κιόλας ημέρα στο σπίτι τους για ανάρρωση κοντά στους οικείους τους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες μικροεπεμβάσεις ή επεμβάσεις πολύ μικρής βαρύτητας που μπορεί να αφορούν:

  • βασικές χειρουργικές τεχνικές για περιστατικά έκτακτα συνήθως όπως τα ράμματα ή με ταχεία ανάρρωση και μικρούς κινδύνους επιπλοκών όπως ο καταρράκτης, οι οποίες δεν απαιτούν νοσηλεία ή εντατική χειρουργική φροντίδα
  • επανορθωτικές επεμβάσεις όπως η περιποίηση τραυμάτων και πληγών και ο καθαρισμός τους, η αφαίρεση ξένων σωμάτων από το δέρμα είτε όγκων και βλαβών (π.χ. μυρμηγκιές) για να μη μεγαλώσουν περισσότερο ή αφήσουν κάποια ουλή
  • διερευνητικές επεμβάσεις για διαγνωστικούς σκοπούς που μπορεί να μην απαιτούν παρά τοπική αναισθησία π.χ. στην εφαπτόμενη βιοψία με επιφανειακή αφαίρεση ιστοτεμαχίου δέρματος, είτε βαρύτερη όπως μέθη σε περίπτωση π.χ. γαστροσκόπησης.

Καλύψεις για 5 συχνές μικροεπεμβάσεις

Κάποιες από τις συχνότερες μικροεπεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο ιατρείο χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, μακρά ανάρρωση ή πόνο, πιθανώς να μην καλυφθούν από ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο λόγω της αιτίας διενέργειάς τους ή της φύσης τους (τακτικό ή επείγον περιστατικό), είτε πάλι να καλύπτονται αποκλειστικά από ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς η ασφαλιστική εταιρεία τις κατατάσσει στις ιατρικές πράξεις που απαιτούν νοσοκομειακό περιβάλλον (π.χ. τη συμμετοχή αναισθησιολόγου). Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

1. Χειρουργικός καθαρισμός
Περιλαμβάνει την περιποίηση, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση νεκρωτικού ιστού σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, ελκών διαβητικού ποδιού ή κατάκλισης, μετεγχειρητικών τραυμάτων κ.α.. Συνήθως η έκταση της βλάβης θα καθορίσει και το πού θα πρέπει να διενεργηθεί η διαδικασία. Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ για τις ασφαλιστικές καλύψεις στην περίπτωση εγκαύματος και εδώ για τα δερματικά έλκη.

2. Λαπαρασκόπηση
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει την πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα χωρίς την ανάγκη μεγάλων τομών, με την είσοδο από μια μικρή οπή ενός ειδικού όργανο με ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας για τον εντοπισμό μιας φλεγμονής, εσωτερικής αιμορραγίας ή ακόμη και όγκων, βλαβών κ.α.. Καλύπτεται συνήθως από τα νοσοκομειακά προγράμματα.

3. Λήψη βιοψίας
Παρότι δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, η διαδικασία θεωρείται ως πράξη που χρήζει νοσοκομειακού περιβάλλοντος από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και έτσι θα την καλύψουν είτε ως νοσηλεία σύμφωνα με τον πίνακα αμοιβών χωρίς άλλες προϋποθέσεις, είτε κατά την πολιτική του one-day clinic που εφαρμόζουν.

4. Ράμματα
Τα ράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση περιστατικού όπως ένα μικρό τραύμα στο ιατρείο είτε για πιο πολύπλοκες καταστάσεις όπως η συρραφή αιμορραγούντων ελκών ή ο χειρουργικός καθαρισμός πριν τη συρραφή ενός τραύματος που απαιτεί αρκετό χρόνο όπως 1,5 ώρα ή περισσότερο. Η πρώτη περίπτωση θα καλυφθεί από το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ενώ οι άλλες περιπτώσεις απαιτούν ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης.

5. Αφαίρεση ξένου σώματoς
Το παιδί κατάπιε ένα κέρμα ή το παιχνίδι του, σενάριο κάθε άλλο παρά σπάνιο όπως επιβεβαιώνει η εμπειρία και η επιστημονική έρευνα. Στους μεσήλικες και τις μεγαλύτερες ηλικίες έπειτα, τα ξένα σώματα εισέρχονται κυρίως με την τροφή. Σύμφωνα με γαστρεντερολόγους και χειρουργούς, ειδικότητες που επιλαμβάνονται της διάγνωσης και θεραπείας τέτοιων περιστατικών, αναλόγως της ηλικίας, της διανοητικής κατάστασης και του ιατρικού ιστορικού τους ασθενούς, τη θέση και το είδος του ξένου σώματος, θα επιλεγεί και η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης που μπορεί να είναι:

  • συντηρητική (συχνότερα) που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή όπως αντιχολινεργικά, νιφεδιπίνη κ.α. και παρέχεται στα εξωτερικά ιατρεία, συνεπώς για την κάλυψη απαιτείται πρόγραμμα εξωνοσοκομειακών καλύψεων, με το οποίο μπορεί να γίνεται και η ιατρική παρακολούθηση για την αποβολή του σώματος δια της φυσικής οδού
  • ενδοσκοπική (οισοφαγοσκόπηση, γαστροσκόπηση) που θεωρείται θεραπεία εκλογής λόγω του μικρού ποσοστού επιπλοκών και αναλόγως την εταιρεία μπορεί να καλύπτεται και από συμβόλαιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κατά κανόνα ωστόσο προϋποθέτει νοσοκομειακό πρόγραμμα, στους πίνακες του οποίου μπορεί κανείς να εντοπίσει τη βρογχοσκόπηση και αφαίρεση ξένου σώµατος, την αφαίρεση ξένου σώµατος στοµατοφάρυγγα, την αφαίρεση ξένου σώµατος υποφάρυγγα, λάρυγγα ή την αφαίρεση ξένου σώµατος δια οισοφαγοσκοπήσεως ή βρογχοσκοπήσεως.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;