Το 2007, μια ανασκαφή στο Shahr-e Sukhteh (ή «Καμένη Πόλη») του Ιράν έφερε στο φως τον αρχαιότερο τεχνητό οφθαλμό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκε σε μια γυναίκα 28-32 ετών που έζησε κάπου μεταξύ 2900 και 2800 π.Χ.. Αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση προσθετικών μελών ήταν γεγονός από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων ήδη.

Μας χωρίζουν χιλιάδες χρόνια από τα πρώτα εκείνα προσθετικά μέλη από ξύλο ή δέρμα, στη διάρκεια των οποίων η προσθετική επιστήμη προχώρησε με αλματώδη ρυθμό. Αυτό που έμεινε αναλλοίωτο εντούτοις, είναι ο στόχος πίσω από την τοποθέτηση των εμφυτεύσιμων υλικών και τεχνητών οργάνων· η ανάγκη για αποκατάσταση της λειτουργικότητας, της αισθητικής εμφάνισης και του αισθήματος της πληρότητας.

Όπως είχαμε σημειώσει σε παλαιότερο άρθρο, μελέτη του 2021 στο Frontiers in Psychology είχε διαπιστώσει ότι ο ακρωτηριασμός λόγω ατυχήματος ή ασθένειας θα συνοδευόταν από απόγνωση, έντονα αισθήματα κατάρρευσης και αφόρητου βάρους, σκέψεις θανάτου, άγχος, θυμό, κατάθλιψη, ενοχές, ηθελημένη κοινωνική απομόνωση και συναισθηματική αστάθεια.

Σήμερα γνωρίζουμε η πρόσβαση σε τεχνητά μέλη, ενθέματα και εμφυτεύματα όπως τεχνητά άκρα ή μάτια, βηματοδότες, βαλβίδες καρδιάς και εγκεφάλου, υλικά οστεοσύνθεσης κ.α., μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ατόμων ή να αποδειχθεί ακόμα και σωτήρια για τη ζωή τους.

Καλύψεις για την αγορά και τοποθέτηση

Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης θα καλύψουν δαπάνες για την αγορά και τοποθέτηση εμφυτεύσιμων υλικών και τεχνητών μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως:

  • τεχνητό πόδι ή χέρι
  • τεχνητό μάτι, κεραπρόσθεση και ενδοφακό για περίπτωση καταρράκτη
  • stent (προθέσεις) αρτηριών
  • υλικά και ενθέματα για αποκατάσταση του καρκίνου μαστού και όρχεων
  • υλικά για αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος
  • βαλβίδα, απινιδωτή και βηματοδότη καρδιάς
  • βαλβίδα εγκεφάλου
  • γαστρικό δακτύλιο

καθώς και αγορά και τοποθέτηση και άλλων εμφυτεύσιμων υλικών και τεχνητών μελών, εφόσον όμως έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό ΣυμβούλιοΥγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Σημειώνεται ότι πέραν των ως άνω, στους πίνακες με τις επεμβάσεις αναγράφονται και άλλες ιατρικές πράξεις όπως η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, καθετήρων, χειρουργικού πλέγματος κήλης, τεχνητού σφιγκτήρα κ.α., χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν στο κόστος περιλαμβάνεται και η αγορά. Κάποια προγράμματα διευκρινίζουν ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα αναλάβει τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης πλην των τεχνητών και προσθετικών μελών του σώµατος, διορθωτικών συσκευών και υποβοηθητικών της λειτουργίας αυτών µηχανηµάτων που αναφέρονται ρητώς στους όρους.

Ανεπιθύµητες παρενέργειες ή απόρριψη από τον οργανισµό

Χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, τα εμφυτεύματα και ενθέματα μπορούν να αντικαθιστούν µέρη του ανθρώπινου σώµατος με μεγάλη επιτυχία και ελάχιστες ανεπιθύµητες παρενέργειες, καθώς και μικρό κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισµό λόγω αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, καθώς όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κινδύνους και η τοποθέτηση ενός ξένου σώματος στον οργανισμό μπορεί να φέρει οι επιπλοκές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας για την περίπτωση δεύτερης επέμβασης μετά την απόρριψη του τεχνητού μέρους.

Εν προκειμένω, ο όρος – κλειδί του συμβολαίου είναι οι διαδοχικές νοσηλείες, σύμφωνα με τον οποίο ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώσει ξανά την απαλλαγή, καθώς η εταιρεία θα τη θεωρήσει ως μία συνεχόμενη νοσηλεία για την ίδια ή συναφή αιτία είτε σε επιπλοκές που προκλήθηκαν από αυτή.

Προσοχή όμως: Κάθε εταιρεία θέτει το δικό της χρονικό όριο, υπέρβαση του οποίου θα σημάνει νέα, διαφορετική νοσηλεία. Έτσι, σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα οι διαδοχικές νοσηλείες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 90, 45 ή και 30 ημέρες, με την προϋπόθεση πάντα ότι η ασφαλιστική κάλυψη είναι σε ισχύ. Mια απόρριψη κεραπρόσθεσης στις τέσσερις εβδομάδες θα ενέπιπτε στην κατηγορία των διαδοχικών νοσηλειών, όχι όμως και μια πρόθεση ισχίου που δεν αφομοιώθηκε και απορρίφθηκε από τον οργανισμό μετά από αρκετούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Μηχανική υποστήριξη – Κώμα: Τι προβλέπουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων: Ανακαλύψτε πόσο διαρκεί αυτή η χρήσιμη κάλυψη