To 2017, 57.7 εκατομμύρια περίπου άνθρωποι συνέχιζαν τη ζωή τους με τη σωματική του ακεραιότητα «πληγωμένη» από κάποιο τραυματικό ακρωτηριασμό. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία από έρευνα του 2020 που δημοσιεύεται στο Prosthetics and Orthotics International, οι πτώσεις και τα τροχαία ατυχήματα αποτέλεσαν τις σημαντικότερες αιτίες.

Έπειτα, σημειώνει σε δελτίο τύπου της η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), ανά 20 δευτερόλεπτα ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη υποβάλλεται σε θεραπευτικό χειρουργικό ακρωτηριασμό (ιατρογενής χειρουργική αποκοπή ενός μέλους από το σώμα). Περίπου 3.000 τέτοιοι ακρωτηριασμοί διενεργούνται στην Ελλάδα ετησίως, με το συνολικό τους κόστος στα 30 – 180 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η κοινωνική δαπάνη αυξάνεται κατά 70% για τα επόμενα χρόνια από τις ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν για το ακρωτηριασμένο άτομο.

Απόγνωση, έντονα αισθήματα αυτοκατάρρευσης και αφόρητου βάρους έως και επιθυμία θανάτου είναι κάποιες από τις πρώτες συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου που υπέστη ακρωτηριασμό λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, ακολουθούμενες από άγχος, θυμό, κατάθλιψη, ενοχές, ηθελημένη κοινωνική απομόνωση και συναισθηματική αστάθεια, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Frontiers in Psychology.

Καλύψεις για επεμβάσεις κατόπιν ακρωτηριασμού

Μετά τον ακρωτηριασμό, ο τραυματίας θα χρειαστεί χειρουργικές υπηρεσίες είτε για την επανασυγκόλληση του μέλους, την κάλυψη του χαίνοντος τραύματος είτε την οστεοσύνθεση. Έπειτα, άλλα προβλήματα που μπορεί να ακολουθήσουν της αρχικής αποκατάστασης των μετατραυματικών ελλειμμάτων θα απαιτήσουν μικροχειρουργική αντιμετώπιση, όπως κάλυψη με καλά αιματούμενους ιστούς, αλλά και αποκατάσταση προβλημάτων ακρωτηριαστικών κολοβωμάτων (τμήμα μέλους είτε οργάνου που απομένει ύστερα από ακρωτηριασμό ή εκτομή) σε άτομα με προθέσεις (τεχνητά μέλη).

Τα προγράμματα υγείας θα καλύψουν τα έξοδα του ασφαλισμένου που έχασε κάποιο μέλος, σύμφωνα με τη βαρύτητα που αποδίδει το αρμόδιο τμήμα της κάθε εταιρείας στη χειρουργική πράξη, από την οποία θα προκύψει και το ύψος της κάλυψης. Έτσι, στο σχετικό πίνακα του ασφαλιστηρίου μπορεί να εντοπίσει κανείς καλυπτόμενες περιπτώσεις τον ακρωτηριασμό δακτύλου και φάλαγγας δακτύλου, άκρου συμπεριλαμβανομένων του ποδός, της κνήµης, του µηρού, του χεριού, του πήχεος, του βραχίονος, του καρπού, αντίχειρος ή άλλου δακτύλου, χειρουργική αντιµετώπιση καταγµάτων ή ακρωτηριαστικών τραυµάτων ενός ή δύο δακτύλων και µε χρήση βελόνων Kirschner χωρίς συµµετοχή καµπτήρων, αγγείων και νεύρων, επαναγγείωση, επιμήκυνση δακτύλου αντίχειρος κ.α..

Αναλόγως την εταιρεία, οι ίδιες περιπτώσεις μπορεί να εντοπίζονται στις μικρές έως εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις, για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν γνώση των περιεχομένων του πίνακα επεμβάσεων (αμοιβών ιατρών), αφού ένα περιστατικό που αξιολογείται ως μικρή επέμβαση από μια εταιρεία θα καλυφθεί με αμοιβές γύρω στα 680€ για χειρουργό και στα 300€ για αναισθησιολόγο. Αν όμως υπάγεται στις μεσαίες επεμβάσεις, το κεφάλαιο θα ανέβει στα 1.000€ για τον χειρουργό και 200€ για αναισθησιολόγο.

Παροχές για τεχνητά μέλη

Η προσθετική επιστήμη μπορεί να προσφέρει λύσεις για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου, μετρώντας, κατασκευάζοντας και προσαρμόζοντας τεχνητά μέλη ειδικά για την κάθε περίπτωση. Το κόστος μιας πρόθεσης ωστόσο μπορεί να είναι απαγορευτικό και η παροχή να μην προβλέπεται από το συμβόλαιο υγείας.

Σε πολλά ασφαιστήρια, τεχνητά προσθετικά μέλη όπως τεχνητό χέρι υπάγονται στις εξαιρέσεις, με «αστερίσκο» όμως για άλλα εμφυτεύματα/μοσχεύματα που καλύπτονται όπως βηματοδότης, απεινιδωτής, κερατοειδής, ενδοφακός και υλκικών οστεοσύνθεσης.

Σύμφωνα με τους επαΐοντες των ασφαλιστικών, όσοι ενδιαφέρονται για την επίμαχη παροχή μπορούν να ερευνήσουν μόνοι ή με κατάλληλη καθήγηση την ασφαλιστική αγορά και να εντοπίσουν προγράμματα που καλύπτουν πράξεις προσθετικής. Επί του παρόντος, κυκλοφορούν ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου υγείας που θα αναλάβουν δαπάνες για την αγορά και τοποθέτη εμφυτεύσιμων υλικών και τεχνητών μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τεχνητά άνω και κάτω άκρα, τεχνητό μάτι κ.α., με δυαντότητα επέκτασης της κάλυψης για αγορά και τοποθέτηση και άλλων εμφυτεύσιμων υλικών και τεχνητών μελών, εφόσον όμως έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό ΣυμβούλιοΥγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν

Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε